Eveniment

Britanicii renunta la apartamentele din Romania pentru ca si-au pierdut joburile din Anglia

Britanicii renunta la apartamentele din Romania pentru ca si-au pierdut joburile din Anglia
21.05.2009, 00:00 101
 
Mai multi investitori britanici, care au platiti avansul pentru cumpararea unor apartamente in Bucuresti si in alte orase din tara, prin intermediul firmei Property Secrets, au renuntat la achizitia a 18 apartamente in cadrul ansamblului Pallady Residence din cartierul Titan al Capitalei. Property Secrets a intermediat in ultimii ani achizitia a peste 550 de apartamente in proiecte precum Champions Residence, Citadella, CityLights Pipera, Romfelt Plaza sau West Park din Bucuresti, precum si in Constanta, Cluj, Baia Mare si Brasov. "Am fost incurcati de mai multi clienti englezi, care au renuntat in urma cu o luna la 18 apartamente si le vom da banii inapoi. Au spus ca nu mai pot sa achizitioneze, ca nu mai primesc credite deoarece si-au pierdut joburile. Intelegem situatia si le vom returna toti banii", a declarat Corneliu Serban, directorul companiei Gigant Construct, dezvoltatorul proiectului.
Un alt motiv pentru care investitorii britanici ar fi putut renunta la apartamente ar fi faptul ca preturile au scazut acum sub valorile de achizitie din 2007. Potrivit site-ului Property Secrets, investitorii britanici au cumparat in 2007 la un pret mediu de 1.000 de euro/mp, in urma unui discount de 4,8% oferit de dezvoltator. In prezent, pretul de vanzare in cadrul proiectului cu 134 de apartamente finalizat din lunile decembrie-ianuarie este de 900 de euro/metrul patrat plus TVA.
"Mai avem 30 de apartamente in Pallady Residence, dar nu ne facem probleme pentru ca piata a inceput sa se miste. Dupa ce in lunile ianuarie-martie nu am vandut nimic, lucrurile s-au imbunatatit in aprilie, iar in mai am vandut pana acum 12 apartamente. Oamenii cauta acum cheia in mana: ai platit, te-ai si mutat", spune reprezentantul Gigant Construct.
Firma cu actionariat islandez mai are in dezvoltare si proiectul Pallady Towers, din care primele doua blocuri, formate din 220 de apartamente, vor fi livrate in luna septembrie a acestui an. Investitorii care au rezervat apartamente prin intermediul Property Secrets au platit initial 15-25% din valoarea apartamentelor, restul urmand a fi achitat la finalizarea constructiei, in cele mai multe dintre cazuri. In cea de-a doua parte a anului este asteptata livrarea a numeroase proiecte in care acesti investitori au precontractat mai multe unitati. "Nu m-a anuntat nimeni nimic despre investitorii britanici. Am avut acum trei luni un investitor care a vrut sa faca buy-back pentru un apartament dar atat. Blocul in care au cumparat britanicii apartamente va fi livrat in luna iunie anul acesta", a declarat Florin Chirita, director general si actionar al Alf Company, dezvoltatorul proiectului CityLights Pipera. In cadrul acestui proiect investitorii britanici au cumparat 32 de apartamente.
 
Santierul Asmita Gardens ramane blocat
Santierul Asmita Gardens din Capitala, care va cuprinde circa 800 de apartamente in sapte turnuri cu 16, 20 si 24 de etaje, este in continuare inchis de compania austriaca de constructii Strabag, care inca nu si-a primit restantele de 20 mil. euro de la compania Asmita Gardens, detinuta printr-un joint-venture de catre compania indiana Asmita si de fondul de investitii britanic ECDC. Santierul a fost suspendat pe 28 aprilie si pana in prezent nu au fost reluate lucrarile, potrivit unor surse din piata. Investitia pentru realizarea Asmita Gardens, unul dintre cele mai mari santiere rezidentiale din Bucuresti, este estimata la circa 110 mil. euro. Contactati de ZF, reprezentantii Strabag nu au dorit sa ofere informatii referitoare la evolutia acestui proiect. Catalin Lupoaie
Britanicii rezervasera 35 de apartamente in cadrul Romfelt Plaza din zona Doamna Ghica din Bucuresti

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels