Eveniment

Bucureştiul pierde meciul din turism cu Varşovia

Un milion de turişti străini au vizitat Varşovia anul trecut. Galerie foto

Un milion de turişti străini au vizitat Varşovia anul trecut. Galerie foto

Autor: Mirabela Tiron

25.11.2014, 11:42 672

O simplă plimbare de o zi pe străzile Varşoviei, capitala Poloniei, îţi arată o organizare impecabilă a transportului public, cu autobuze şi tramvaie moderne ca în Viena, care circulă pe propria bandă, un centru istoric cu clădiri şi străzi construite de la zero pe baza planurilor iniţiale, după ce a fost distrus în totalitate în al doilea război mondial, dar şi cartiere cu centre comerciale grandioase şi clădiri de birouri înalte, spectaculoase.

Oricine ajunge acum în Varşovia va remarca şi şantierele cu macarale şi tot felul de alte utilaje aflate într-o continuă mişcare. Imaginea este cea a unui oraş în continuă dezvoltare, ceea ce confirmă de altfel şi statisticile. Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a cunoscut recesiunea, din contră, economia i s-a dublat, iar asta se vede la tot pasul în capitala sa.

„În ultimii zece ani Varşovia s-a dezvoltat foarte mult, a devenit un oraş european modern.Pe lângă centrul istoric, de care autorităţile au mare grijă, la fel şi de parcuri, au apărut centre de business, clădiri înalte de birouri şi s-au construit malluri unde sunt prezente branduri internaţionale“, spune Adrian, un polonez, care locuieşte din 2004 în Varşovia. El mai adaugă şi că nivelul de trai s-a îm­bunătăţit.

„Şomajul este foarte redus, salariile au crescut şi avem peste 200 de kilometri de benzi speciale pentru biciclete.“

Anul trecut Varşovia, care nu este prin­ci­pala destinaţie turistică a Poloniei (Cra­covia fiind cea care atrage cei mai mulţi vizi­ta­tori), a primit puţin peste un milion de turişti străini care s-au cazat pentru cel puţin o noapte, în timp ce în Bucureşti, oraşul care atrage cei mai mulţi vizitatori străini în Ro­mâ­nia, au fost 730.000 de străini anul trecut, po­trivit datelor de la INS. În total, străinii au chel­tuit anul trecut în Polonia 9,4 mld. euro, faţă de puţin peste un miliard de euro cât au lăsat în România.

Capitala Poloniei câştigă meciul cu Bu­cureşti nu doar la numărul de străini, ci şi în ceea ce priveşte traficul aeroportului prin­ci­pal (10 mil. de pasageri pe aeroportul Cho­pin versus 7,6 mil. pe Otopeni) şi oferta de zboruri peste ocean (compania aeriană de stat LOT Polish Airlines are curse directe către New York, Chicago, Beijing versus Ta­rom, care nu are niciun zbor spre America sau Asia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO