Eveniment

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Cei peste 1.000 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 49 din sectorul 2 merg la ore în trei schimburi pentru că nu au suficiente săli de clasă

Şcoala dispune de un număr de 17 săli de clasă şi laboratoare de chimie, fizică, informatică şi biologie. Însă, chiar şi aşa, spaţiul este insuficient raportat la numărul de elevi ai şcolii din acest moment.

Şcoala dispune de un număr de 17 săli de clasă şi laboratoare de chimie, fizică, informatică şi biologie. Însă, chiar şi aşa, spaţiul este insuficient raportat la numărul de elevi ai şcolii din acest moment.

Autor: Alexandra Matei

14.02.2024, 00:05 295

♦ Primăria Sectorului 2: „Am propus ca o parte dintre elevi să fie mutaţi la Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon şi aşteptăm un răspuns din partea şcolii” ♦ Orele de curs durează 40 de minute pentru clasele pregătitoare, clasele I şi a II-a şi 45 de minute pentru celelalte clase, cu pauze de 5 minute şi o singură pauză de zece minute la mijlocul primului schimb şi între schimburi.

Lipsa spaţiului în şcolile din Bucureşti este unul dintre motivele care duc la desfăşurarea cursurilor după un program cu ore scurtate şi pauze inexistente. Un astfel de caz este şi Şcoala Gimnazială nr. 49 din sectorul 2, acolo unde zi de zi merg la cursuri în trei schimburi peste 1.000 de elevi, potrivit informaţiilor transmise de conducerea şcolii.

„În şcoala noastră învaţă un număr de 1.160 de elevi. Programul şcolii se desfăşoară în trei schimburi. În ceea ce priveşte cauza care a condus la această situaţie menţionăm numărul mare de formaţiuni de studiu raportat la numărul insuficient de săli de clasă de care dispune clădirea şcolii. Programul şcolii se va menţine în forma actuală până când numărul de formaţiuni de studiu va scădea, devenind egal cu dublul numărului de săli de clasă de care dispune clădirea şcolii sau până când Consiliul Local al sectorului 2, în administraţia căruia se află clădirea şi terenul şcolii, găseşte o soluţie acceptabilă”, a transmis Narcisa Petrescu, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 49.

Orele de curs, detaliază conducerea şcolii, durează 40 de minute pentru clasele pregătitoare, clasele I şi a II-a şi 45 de minute pentru celelalte clase, cu pauze de 5 minute şi o singură pauză de zece minute la mijlocul primului schimb şi între schimburi.

În schimbul întâi îşi desfăşoară activitatea clasele pregătitoare, clasele I, clasele a II-a, clasa a III-a B,  clasa a III-a E şi clasa a III-a F, potrivit organizării de pe site-ul unităţii de învăţământ. Schimbul al doilea este destinat elevilor din clasa a III-a A, clasa a III-a D, clasele a IV-a, clasele a VII-a şi clasele a VIII-a, în timp ce în schimbul al treilea învaţă elevii din clasele a V-a şi a VI-a.

Şcoala dispune de un număr de 17 săli de clasă şi laboratoare de chimie, fizică, informatică şi biologie. Însă, chiar şi aşa, spaţiul este insuficient raportat la numărul de elevi ai şcolii din acest moment.

Primăria de sector spune că ştie despre cazul Şcolii Gimnaziale nr. 49 şi confirmă că lipsa spaţiului este o problemă la nivelul anumitor şcoli din sectorul 2. Soluţia propusă de primărie este mutarea elevilor la Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon, aflat la 700 m de şcoală.

„Soluţia pe care am propus-o pentru această unitate de învăţământ este să mute o parte dintre elevi la Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon, pentru a renunţa la învăţatul în trei schimburi, iar acum aşteptăm acceptul şcolii cu privire la această propunere. (...) În principiu, ca unităţi şcolare şi ca infrastructură, acoperim sau chiar depăşim necesarul din sector. Însă, sunt aceste dezechilibre pe care nu le putem controla - foarte mulţi părinţi aleg o anumită şcoală, în funcţie de renume, şi îşi înscriu copiii acolo, chiar dacă nu locuiesc în acea zonă”, a spus pentru ZF, într-o discuţie telefonică, reprezentantul Serviciului de Comunicare al Primăriei Sectorului 2.

Primăria de sector a încercat, iniţial, să găsească o modalitate de a extinde spaţiul Şcolii Gimnaziale nr. 49. Astfel, a identificat un teren pentru a construi un nou corp, însă „nişte elemente care ţin de urbanism” au împiedicat demararea acestui proiect. „Practic, acolo nu se mai poate construi mai mult decât este”, a mai transmis primăria.

În acest moment, nu se ştie dacă mutarea elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 49 la Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon, după cum transmite Primăria Sectorului 2,  este o soluţie temporară sau nu.

Cazul Şcolii Gmnaziale nr. 49 nu este singurul din sectorul 2. Într-o situaţie similară este şi Şcoala Gimnazială „Maria Rosetti”, despre care ZF a scris recent.

Acolo, o parte dintre elevi învaţă în containere de la începutul acestui an şcolar din acelaşi motiv: lipsa spaţiului. Pentru această şcoală, primăria are în plan construirea unui nou corp, containerele fiind doar o soluţie temporară.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO