Eveniment

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Clujul, Timişul ş­i Iaşiul au găsit soluţii pentru elevi să înveţe în program normal. Bucureştiul, cel mai bogat oraş din ţară, îşi educă elevii în trei schimburi

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în...

Autor: Ramona Cornea

28.01.2024, 14:50 784

♦ ,,Nu avem această problemă în municipiul Cluj-Napoca şi nici în judeţul Cluj” ♦ „În Timiş nu avem astfel de şcoli” ♦ „Nicio şcoală din judeţul laşi nu are activitatea organizată în trei schimburi” ♦ Întrebaţi de ZF de ce nu se implică primarul Nicuşor Dan în problema şcolilor în trei schimburi din Bucureşti, reprezentanţii primăriei au scos în faţă partea administrativă: „Primăria Municipiului Bucureşti NU are atribuţii în administrarea instituţiilor de învăţământ.”

Inspectoratele şcolare din Cluj, Timiş şi Iaşi spun că nu există şcoli care să organizeze cursuri în trei schimburi în oraşele lor şi nici la nivel de judeţ. Astfel, Bucureştiul, cel mai bogat oraş din ţară, pare a fi singurul care îşi educă elevii în trei schimburi.

,,Nu avem această problemă în municipiul Cluj-Napoca şi nici în judeţul Cluj. În cazul în care sunt demarate lucrări de reabilitare şi de modernizare a spaţiilor de învăţământ, elevii sunt mutaţi în alte spaţii în care să poată continua procesul educaţional. Pentru toate situaţiile de la nivelul şcolilor care au vizat modernizarea şi reabilitarea clădirilor cu destinaţie spaţii de învăţământ s-a reuşit utilizarea altor spaţii adecvate desfăşurării procesului educaţional, pregătite în prealabil, în care elevii să desfăşoare activităţile educative şi de învăţare, în condiţii de siguranţă şi în program normal, predominant de dimineaţă”, transmiteau reprezentanţii ISJ Cluj pentru ZF.

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în anul şcolar 2022 – 2023, în Bucuresti erau 295.775 de elevi în învăţământul preuniversitar, în Bucureşti -Ilfov erau circa 355.400, în Cluj erau 107.057 elevi, în Timiş erau 100.149, iar în Iaşi numărul lor era de 128.268.

„Ca ur­ma­re a solicitării dum­nea­voastră (...) pri­vind unităţile de învă­ţă­mânt care desfă­şoară activităţi instructiv- educative în trei schimburi, vă comunicăm că în judeţul nostru nu avem astfel de şcoli”, au spus pentru ZF reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

Reprezentanţii unităţilor de învăţământ din Iaşi spun acelaşi lucru: nu sunt şcoli cu ore în trei schimburi.

„Ca urmare a cererii dvs., vă comunicăm următoarele: în anul şcolar 2023-2024, nicio şcoală din judeţul laşi nu are activitatea organi­zată în trei schimburi. În judeţul laşi nu sunt elevi care învaţă în şcoli a căror activitate este organizată în trei schimburi. Nu avem astfel de situaţii”, au comunicat ei pentru ZF.

Întrebaţi de ZF de ce nu se implică primarul Nicuşor Dan în problema şcolilor în trei schimburi din Bucureşti, reprezentanţii primăriei au scos în faţă partea administrativă.

„La nivelul Capitalei, unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sunt administrate de primăriile de sector, prin urmare, Primăria Mu­nicipiului Bu­cu­reşti NU are atribuţii în administrarea instituţiilor de învăţământ.“

„Astfel, vă rugăm să vă adresaţi primăriilor de sector şi Ministerului Educaţiei Naţionale.”

Produsul intern brut pe cap de locuitor era de 41.971 euro în Bucureşti în 2022, iar pentru 2023 este prognozată o valoare de 46.968 de euro pe cap de locuitor. În Cluj, PIB per capita a fost de 21.755 de euro în 2022 şi este prognozat la 24.826 euro în 2023, în Timiş valoarea a ajuns la 19.940 euro pe cap de locuitor în 2022, cu o valoare de 22.723 de euro pentru 2023, iar în Iaşi PIB pe cap de locuitor a fost de 12.981 euro în 2022 şi este prognozat să ajungă la 14.403 în anul 2023, după cum arată datele de la Comisia Naţională de Prognoză.

În Bucureşti, mii de elevi învaţă în trei schimburi.  Ziarul Financiar a scris de la începutul lunii ianuarie despre cum mai mult de 2.000 de elevi înscrişi la patru dintre şcolile din sectorul 6 învaţă în trei schimburi. Ei ar fi trebuit, potrivit unui anunţ făcut de primăria de sector în toamna anului trecut, să revină în băncile unităţilor de învăţământ de care aparţin după vacanţa de iarnă, adică din 9 ianuarie 2024.

În sectorul 6 sunt cinci unităţi de învăţământ în reabilitare, iar fosta Şcoală 164, actuala Sf. Calinic de la Cernica, se află în acest proces de câţiva ani buni deja, elevii săi fiind găzduiţi de Şcoala „Adrian Păunescu“ din acelaşi sector.

Şi în sectorul 3 se practică învăţatul în trei schimburi. Mai mult de 2.500 de elevi din Şcoala nr. 195 Hamburg din acest sector au acest program, cu ore care durează 40 de minute şi cu pauze de cinci minute. Acolo, corpul B al şcolii este în proces de reabilitare, cu termen de finalizare în februarie 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO