Eveniment

Cancelarul german garantează cu propriul ei cuvânt că băncile occidentale nu vor scoate bani din România

Cancelarul german garantează cu propriul ei cuvânt că băncile occidentale nu vor scoate bani din România

Preşedintele Traian Băsescu a mers la Berlin pentru a se întâlni cu cel mai puternic politician european, cancelarul german Angela Merkel

Autor: Gabriel Pecheanu, Alexandru Matei

11.11.2011, 00:08 1316

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri cu Angela Merkel, cel mai puternic om politic din Europa, pentru a discuta despre men­ţinerea expunerilor băncilor străine faţă de România, privatizări, avantajele unei Europe strâns unite şi aderarea României la Schengen.

Cea mai puternică bancă germană, Deutsche Bank, a or­ganizat la sediul său din Berlin un forum de afaceri româno-german, special pentru vizita preşe­din­telui Băsescu. Vizita în Germania a fost efectuată la invitaţia preşedintelui german Christian Wulff.

Deşi băncile germane nu sunt prezente în România, tema menţinerii expunerii băncilor străine în Europa de Est a fost unul dintre subiectele de discuţie dintre cei doi demnitari - pentru că influenţa de care beneficiază acum Merkel în Europa este una colosală. România are nevoie de un asemenea sprijin, în condiţiile în care peste 80% din sectorul bancar al României este controlat de bănci străine, iar avertismentul şefului FMI, Christine Lagarde, anume că Estul ar putea plonja într-o acută lipsă de lichidităţi, trebuie privit cu seriozitate.

Angela Merkel lasă însă să se înţeleagă că propriul său cuvânt este suficient pentru calmarea situaţiei.

Ea a susţinut după discuţiile cu preşedintele român că respectarea deciziei Consiliului European de la finalul lui octombrie, ca recapitalizarea băncilor să nu se facă de la sucursale, va fi monitorizată, preşedintele Traian Băsescu declarându-şi, la rândul său, convingerea că băncile din zona euro îşi înţeleg responsabilitatea.

"Preşedintele român a menţionat că este o primejdie pentru băncile române, dar şi pentru băncile străine care activează în România. În concluzie (în concluzia Consiliului European din octombrie - n.r.), am inclus că recapitalizarea nu trebuie să reducă angajamentul acestor bănci în ţările respective, care tot state ale UE sunt. Noi vom urmări foarte atent acest lucru. Noi credem că această declaraţie de intenţie este suficientă. Dacă există vreo primejdie, noi vom discuta. Pentru România este absolut necesar să aibă o asigurare cu băncile, cu sistemul bancar", a declarat Merkel la finalul discuţiilor.

La rândul său, Băsescu a spus că "am convingerea că băncile din zona euro îşi înţeleg responsabilitatea. Vă pot asigura că subiectul a fost şi în discuţia bilaterală pe care am avut-o cu doamna cancelar, iar certitudinea mea este că Europa va fi solidară şi nu ne vom crea surprize unii altora".

Relaţiile dintre România şi Germania au fost de-a dreptul reci în ultimii ani, iar distanţa s-a accentuat exact după venirea la putere a lui Traian Băsescu, deşi micul război rece se instalase spre sfârşitul anilor '90. Spre sfârşitul acestei perioade, Deutsche Bank, cea mai puternică bancă comercială germană, a însemnat pentru România un sprijin enorm: a ajutat-o să nu intre în default când pieţele îi întorseseră spatele în 1998. Interesată de preluarea BCR, Deutsche Bank a pierdut cursa în faţa austriecilor de la Erste, în mod neaşteptat pentru unii comentatori de la acea vreme. Venirea lui Traian Băsescu la Cotroceni şi schimbarea paradigmei de politică externă - orientarea dinspre frontul european spre cel american - a pus sub tensiune nu doar relaţiile cu Franţa, ci şi pe cele cu Germania.

Acum însă Germania se arată destul de deschisă spre România. Nu trebuie uitat, de asemenea, că preşedintele a exprimat în ultima vreme în discursul public viziunea federalistă a Europei, susţinută în mare măsură de Germania lui Merkel. Iată că acum cancelarul sprijină declarativ speranţele României de aderare la zona euro.

Preşedintele merge cu euro înainte

Cancelarul german a mai declarat ieri că România a confirmat că vrea să adere la euro în 2015, menţionând că respectă acest lucru, ştiind ce înseamnă aplicarea unor reforme grele pentru populaţie, şeful statului afirmând că România îşi menţine obiectivul.

"România a confirmat că vrea să adere în 2015 la euro. Respect acest lucru, ştiu ce înseamnă să se întreprindă reforme dificile pentru populaţie. Doresc să felicit Guvernul român pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel.

La rândul său, Băsescu a spus că România nu renunţă la obiectivul de aderare la euro în 2015. "Ne menţinem obiectivul - şi îi rog pe ziarişti să nu zâmbească - de a intra în zona euro în 2015", a spus Băsescu. El a mai spus că România nu crede într-o Europă fragmentată.

"I-am prezentat doamnei cancelar viziunea noastră cu privire la Europa. Nu credem într-o Europă frag­mentată şi în şansele noastre separate. Niciunul din statele UE, poate ar reuşi Germania, dar în rest, probabil că niciun stat al UE nu va reuşi să culeagă decât efectele globalizării, dacă Europa nu va fi unită în faţa procesului de globalizare pentru a se afla la pupitrul de comandă", a declarat Băsescu.

El a mai spus că Ro­mânia susţine "fără rezerve" un proces de integrare accelerat al statelor din UE. "De aceea, România susţine fără rezerve un proces de integrare accelerat, ca soluţie de a ne afla la pupitrul de comandă al procesului de globalizare", a mai spus şeful statului.

Urmează un proces de mare privatizare

Băsescu a mai declarat că România va intra într-un proces de mare privatizare, enumerând în acest sens complexurile de la Turceni şi Rovinari şi Termocentrala Craiova, precum şi CFR Marfă.

"Sigur că este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani într-un spaţiu majoritar în procesul de privatizare, având în vedere experienţa şi tehnologiile germane în utilizarea cărbunelui, în industria energetică şi, de asemenea, cali­tatea tehnologiei germane în domeniul feroviar. Ca urmare, rămâne să vedem dacă putem fi şi convin­gători", a spus Băsescu. Declaraţia preşedintelui vine după ce la sfârşitul lunii octombrie el spunea că nu poate privatiza nicio companie care nu este pe profit, "doar de dragul privatizării".

Intrarea în Schengen va fi pe etape

Cancelarul german consideră că abordarea etapizată pentru intrarea României în Schengen, propusă de Germania şi Franţa şi susţinută de România, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.

"Am vorbit şi de eforturile multiple ale României privind asigurarea statului de drept, de reforma Justiţiei. Au venit noi coduri şi asta înseamnă că e o performanţă deosebită şi va avea efecte pozitive. În ceea ce priveşte Schengen, Germania şi Franţa au propus un plan în mai multe etape, care e acceptat şi de România. Nu toate statele membre vor să dea curs acestui plan, dar noi credem că această abordare etapizată în privinţa spaţiului Schengen e o posibilitate şi putem să avem un spaţiu comun", a declarat Merkel.

Preşedinţia poloneză a UE a amânat în 22 septem­brie, în Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în lipsa unui consens al statelor membre, evitând astfel o decizie negativă.

Germania este cel mai important partener comercial al României, spre cea mai mare economie a continentului mergând 18,5% din exporturi.

În primele şase luni ale anului România a exportat în Germania bunuri în valoare de 4,076 miliarde de euro, în creştere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Importurile s-au ridicat la 4,395 mld. euro, reprezentând 16,5% din total.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

"România a confirmat că vrea să adere în 2015 la euro. Respect acest lucru, ştiu ce înseamnă să se întreprindă reforme dificile pentru populaţie. Doresc să felicit Guvernul român pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme."

"Am vorbit şi de eforturile României multiple privind asigurarea statului de drept, de reforma Justiţiei. Au venit noi coduri şi asta înseamnă că e o performanţă deosebită şi va avea efecte pozitive. În ceea ce priveşte Schengen, Germania şi Franţa au propus un plan în mai multe etape, care e acceptat şi de România."

"Preşedintele român a menţionat că este o primejdie pentru băncile române, dar şi pentru băncile străine care activează în România. În concluzie (în documentul de la finalul Consiliului European din octombrie - n.r.), am inclus că recapitalizarea nu trebuie să reducă angajamentul acestor bănci în ţările respective, care tot state ale UE sunt. Noi vom urmări foarte atent acest lucru. Pentru România este absolut necesar să aibă o asigurare cu băncile, cu sistemul bancar."

Traian Băsescu, preşedintele României

"I-am prezentat doamnei cancelar (Angela Merkel - n.r.) viziunea noastră cu privire la Europa. Nu credem într-o Europă fragmentată şi în şansele noastre separate. Niciunul din statele UE, poate ar reuşi Germania, dar în rest, probabil că niciun stat al UE nu va reuşi să culeagă decât efectele globalizării, dacă Europa nu va fi unită în faţa procesului de globalizare pentru a se afla la pupitrul de comandă."

"Sigur că este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani într-un spaţiu majoritar în procesul de privatizare, având în vedere experienţa şi tehnologiile germane în utilizarea cărbunelui, în industria energetică şi, de asemenea, calitatea tehnologiei germane în domeniul feroviar. Ca urmare, rămâne să vedem dacă putem fi şi convingători."

"Am convingerea că băncile din zona euro îşi înţeleg responsabilitatea. Vă pot asigura că subiectul a fost şi în discuţia bilaterală pe care am avut-o cu doamna cancelar, iar certitudinea mea este că Europa va fi solidară şi nu ne vom crea surprize unii altora."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO