Eveniment

Când intră în vigoare modificările fiscale publicate de guvern. „Cele mai multe măsuri intră în vigoare după 1 ianuarie. Acum, când ajungem cu funia în jurul gâtului, este posibil să avem o surpriză”

Când intră în vigoare modificările fiscale publicate...

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

24.09.2023, 11:58 16328

Cele mai multe prevederi din pachetul de măsuri fiscal-bugetare publicat de guvern ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, aşa cum sunt actualele prevederi ale Codului fiscal. De altminteri, guvernul preconizează că banii la buget pe partea de venituri, deci din măsurile fiscale, vor începe să vină din 2024.

Cu toate acestea, este de părere fiscalistul Emilian Duca, pot apărea şi surprize: „Cele mai multe măsuri intră în vigoare după 1 ianuarie. Acum, când ajungem cu funia în jurul gâtului, este posibil să avem o surpriză.”

Regula generală este că modificările la Codul fiscal trebuie să intre în vigoare la minimum şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În cazul în care este vorba de modificări de taxe, impozite sau anularea de facilităţi fiscale, aşa cum este o bună parte din pachetul de măsuri în cauză şi nu este un termen predilect pentru intrarea în vigoare, măsurile încep să aibă efect de la 1 ianuarie anul viitor. Practic, în situaţia de faţă, explică Duca, pachetul fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Pe de altă parte, cele mai multe prevederi din pachetul pentru economii la buget şi pachetul pentru combatere a evaziunii fiscale ar intra în vigoare la trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

„Partea fiscală intră de la 1 ianuarie, dar modificările legate de cheltuielile bugetare ar trebui să intre în vigoare mai repede. Pentru că această lege pentru care şi-ar asuma răspunderea guvernul conţine trei segmente importante: măsuri fiscale directe, al doilea se referă la cheltuielile bugetare şi modul de cheltuire a banilor. A treia secţiune, cea mai importantă din punctul meu de vedere, se referă la măsuri de combatere a evaziunii fiscale, dar de fapt sunt restricţii care sunt tot pentru mediul privat”, mai spune Emilian Duca.

Cu toate acestea, guvernul a publicat, în aceeaşi zi cu pachetul de măsuri fiscal-bugetare, un proiect de lege pentru modificarea articolului 4 din Codul fiscal, care se referă la termenele de intrare în vigoare. Conform proiectului în cauză, se adaugă o excepţie la regula celor şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, dacă deficitul bugetar este mare sau de la regula intrării în vigoare la 1 ianuarie anul viitor.

„Se modifică situaţiile de excepţie, adică câteva circumstanţe care pot permite ca modificările să intre în vigoare mai devreme, în termen de 15 zile”, explică Duca.

Nu este clar însă pe care modificări le-ar vrea guvernul să intre în vigoare mai repede decât termenul din legislaţia actuală, dar în proiectul de lege se menţionează că pot intra mai repede în vigoare „Modificările şi/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, în situaţii extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor UE şi a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european”.

 

Guvernul îşi dă voie singur: Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care aduce excepţii noi la legea care prevede un minim de şase luni de la publicarea modificărilor fiscale până la intrarea în vigoare

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care modificările la Codul fiscal pot fi anunţate şi cu mai puţin de şase luni înainte de a intra în vigoare, în anumite condiţii, conform unui document publicat de Ministerul de Finanţe. Actuala lege prevede un termen de minim şase luni pentru ca mediul de business să poată asimila modificările fiscale

► „Se propune modificarea dispoziţiilor Codului fiscal în sensul flexibilizării condiţiilor actuale din Codul fiscal care restricţionează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.

► În acest sens, se propune introducerea unei excepţii de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situaţii extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări sau completări. Proiectul de lege vine în contextul în care guvernul a publicat în aceeaşi zi un proiect de 82 de pagini de taxe noi şi creşteri de taxe, care ar urma să intre în vigoare fie odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial, fie de la 1 ianuarie 2024. În aceste condiţii, termenul de şase luni prevăzut de actuala lege ar fi încălcat de către guvern, aşa că executivul schimbă legea.

► „Măsura propusă prin acest proiect poate avea impact asupra mediului de afaceri, având în vedere că va permite ca modificările aduse Codului fiscal să intre în vigoare într-un termen mai scurt decât cel prevăzut în prezent de lege“, admit artizanii proiectului. Răzvan Botea

 

Principalele cinci modificări care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024:

► Eliminarea scutirilor de impozit pe venit la IT, construcţii şi agro pentru salarii mai mari de 10.000 de lei brut

► Toată lumea plăteşte contribuţii sociale (erau exceptaţi agricultorii şi constructorii)

► Impozit minim pe cifra de afaceri la companii cu afaceri mai mari de 50 mil. euro

► Impozit suplimentar de 1% din venituri aplicat băncilor

► Modificarea regimului microîntreprinderilor.

 

Principalele măsuri care intră în vigoare la trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial:

► Numărul total al funcţiilor de secretari de stat, consilieri, subsecretari vicepreşedinţi se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%;

► Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se desfiinţează;

► Plafonarea sporurilor de condiţii vătămătoare pentru angajaţii din domeniul public la 15% din salariul brut lunar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO