Eveniment

Casirom Turda si-a inrautatit situatia financiara

21.10.2005, 21:17 42

Compania Casirom Turda, unicul producator din Romania a carburii de siliciu si a materialelor din siliciu refractar, si-a inrautatit situatia financiara in acest an din cauza cresterii preturilor la utilitati, scaderii euro si vanzarii sub pretul de cost a productiei catre o firma a actionarului majoritar.

Firma si-a diminuat activul net sub jumatate din valoare, raportand modificari de structura ale elementelor patrimoniului societatii, respectiv cresterea datoriilor curente pe primele sase luni ale anului, de la 200.000 de lei la 400.000 de lei (110.000 de euro).

De asemenea, datoriile ce trebuie platite pe o perioada mai mare de un an au crescut de la un milion de lei la 4,6 milioane de lei (1,2 mil. euro), in conditiile in care capitalurile proprii ale Casirom s-au redus de la 3,8 milioane de lei la 200.000 de lei.

Conform datelor de pe site-ul RASDAQ, cifra de afaceri a Casirom pe aceeasi perioada de timp s-a dublat, ajungand la 34,2 mil. lei (9,5 mil. euro).

Cu toate acestea pierderile din exploatare raportate de Casirom au crescut cu 125%, de la 4,4 milioane de lei la 5,04 milioane de lei (1,4 mil. euro).

Unii dintre membrii administratiei au afirmat ca pierderile inregistrate sunt normale, in conditiile in care modificarile de curs valutar si cresterile la utilitati au marcat incasarile Casirom.

Aceasta evolutie a determinat convocarea, in 30 septembrie, a Adunarii Generale a Actionarilor Casirom, ce ar fi trebuit sa aleaga intre reintregirea capitalului social prin aport in numerar, reducerea capitalului social pana la valoarea ramasa prin anularea de actiuni sau majorarea capitalului social prin emiterea de actiuni.

La AGA au fost prezenti direct si prin procura actionari reprezentand 55,3% din totalul capitalului social, dar, deoarece termenul de convocare a AGA nu s-a incadrat in termenul legal, discutiile asupra punctelor de pe ordinea de zi s-au amanat pentru o data ce va fi stabilita ulterior.

Conform unor surse din piata, o alta varianta ce nu a fost insa trecuta pe ordinea de zi a AGA ar fi dizolvarea societatii Casirom, insa oficialii companiei nu au dorit sa comenteze situatia, multi dintre ei fiind, de altfel, in concediu de cateva saptamani.

Casirom a fost infiintata, in 1949, sub denumirea Intreprinderea de produse refractare "9 mai".

Astazi, structura actionariatului este impartita intre Unimetal SPA Italia (33,80%), Elsid SA (17,74%), Alseide SA (14,91%), Andretta Francesco (13,40%), Olper Favaretti Olga (5,26%) si alti actionari (14,90%). Productia Casirom este exportata 100% in tari din Europa si Asia, precum Italia, Austria, Germania, Belgia sau Turcia. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO