Eveniment

Câştigul salarial mediu net lunar a crescut în ianuarie cu 14%, an/an, cu mult peste inflaţie. În ianuarie 2024, câştigul salarial mediu net pe economie a ajuns la 4.859 de lei, în scădere faţă de luna precedentă, când spărsese pragul de 5.000 de lei.

Câştigul salarial mediu net lunar a crescut în...

Autor: Ramona Cornea

♦ „Ne îndreptăm către moderarea creşterilor salariale, odată cu descreşterea puseului inflaţionist. Economia nu poate suporta ritmul frenetic de creştere a costurilor, inclusiv cele salariale, fără să repercuteze totul în preţuri nesustenabile.” ♦ Cele mai mari salarii au fost în IT, transporturi aeriene şi prelucrarea ţiţeiului, cuprinse între 9.400 de lei şi aproape 11.200 de lei net ♦ Cele mai mici salarii sunt în fabricile de îmbrăcăminte şi în HoReCa, cu mult sub media la nivel naţional.

Salariul mediu net pe eco­no­mie a ajuns la 4.859 de lei în prima lună din anul acesta, în scădere cu 220 de lei faţă de luna precedentă (cand companiile au acordat prime de sărbători), dar în creştere cu 14,2% faţă de luna ianuarie a anului 2023, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Începutul de an a venit cu o temperare a evoluţiei salariilor, având în vedere că, în ianuarie 2023 faţă de ianuarie 2022, creşterile salariale erau cu un punct procentual peste creşterea din ianuarie 2024. „Ne îndreptăm către moderarea creşte­rilor salariale, odată cu descreşterea puseului inflaţionist. Economia nu poate suporta ritmul frenetic de creştere a costurilor, inclusiv cele salariale, fără să repercuteze totul în preţuri nesustenabile pentru consu­matorii locali.

Este vizibilă încetinirea volu­mului recrutărilor în multe industrii, ne aflăm într-o etapă în care companiile îşi regândesc efectivele. Aceste măsuri de eficientizare vor produce efecte şi în raport cu creşterile salariale asumate”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în mana­gement şi resurse umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO