Eveniment

Cat castiga statul din fiecare nou loc de munca creat de intreprinzatori

Cat castiga statul din fiecare nou loc de munca creat de intreprinzatori

Click pentru imaginea marita

23.01.2008, 18:56 18

Statul roman castiga din impozite si contributii o suma aproximativ egala cu salariul net pentru fiecare loc de munca nou creat in economie. La un salariu mediu brut pe economie estimat anul acesta la 1.550 de lei (431 de euro, la un curs de 3,6 lei pentru un euro), salariul mediu net este de 1.122 de lei (312 euro), iar castigul statului este de 1.053 de lei (293 de euro).
Exemplul este valabil si pentru alte categorii de salarii, nu doar pentru media pe economie. La un salariu brut de 1.722 de euro, de patru ori mai mare decat media pe economie, statul castiga 1.259 de euro, in timp ce angajatul primeste un salariu net de 1.201 euro. Cu alte cuvinte, pentru a oferi unui angajat un salariu net de 1.200 de euro, angajatorul are costuri totale de 2.460 de euro.
Cea mai mare parte a acestei poveri a fiscalitatii muncii este data de contributiile de asigurari sociale (CAS), al caror nivel este in prezent de circa 45,4%. CAS erau programate sa se reduca, in luna ianuarie a acestui an, cu 2,2%, de la partea angajatorului. Pe de alta parte, impozitul pe salarii de 16% reprezinta doar o mica parte din castigul pe care statul il are cu fiecare loc nou de munca.
Pe exemplul salariului mediu brut pe economie (431 de euro), angajatul plateste statului contributii sociale de 119 euro, iar angajatorul plateste statului contributii de 128 de euro. Peste acestea, impozitul pe salariu este de inca 46 de euro. Rezulta un salariu net de 312 euro si impozite si contributii de 293 de euro.
La nivelul intregului an 2008, contributiile sociale sunt programate sa se reduca cu sase puncte procentuale, ajungand la un nivel cumulat de 41,6%.
Potrivit unui studiu de anul trecut al Bancii Mondiale, Romania are printre cele mai ridicate niveluri ale fiscalitatii muncii din regiune, fapt care franeaza crearea de noi locuri de munca din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO