Eveniment

CE cere bancilor straine sa finanteze economia

25.03.2009, 19:35 17

Comisia Europeana (CE) si Ecofin cer institutiilor financiare prezente in Romania sa continue finantarea adecvata a operatiunilor desfasurate pe plan local, precum si a economiei romanesti, si recomanda bancilor-mama sa-si sprijine filialele din Romania.

"Adresam un apel institutiilor financiare care opereaza in Romania sa continue finantarea adecvata a operatiunilor desfasurate in aceasta tara, precum si finantarea corespunzatoare a economiei. In acest context, este de dorit ca bancile-mama straine de pe piata romaneasca sa-si confirme angajamentul pe termen lung si sa-si sprijine filialele din Romania", se arata intr-o declaratie comuna a CE si Ecofin, publicata ieri.
Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa acorde Romaniei asistenta financiara pe termen mediu de pana la cinci miliarde de euro, in cadrul unui pachet multilateral de sprijin financiar extern de 20 de miliarde de euro coordonat de FMI prin acord stand-by pe doi ani, la care mai iau parte Banca Mondiala, BERD si alte institutii financiare internationale.
Finantarea acordata de UE va putea fi trasa din fondul de asistenta financiara creat pentru stabilizarea balantelor de plati ale statelor care nu fac parte din zona euro, dupa avize din partea Consiliului European si Comisiei Europene.
 
Masuri antirecesiune
Banca Mondiala (BM) va implementa in urmatorii doi ani, impreuna cu Guvernul Romaniei, un pachet de masuri care va limita efectele recesiunii si impactul crizei financiare asupra celor vulnerabili, potrivit institutiei financiare internationale.
Sprijinul acordat de BM va viza trei domenii prioritare, respectiv reforma sectorului public, prin care se tinteste imbunatatirea transparentei si predictibilitatii cheltuielilor publice si calitatea acestora, imbunatatirea protectiei sociale (asistenta sociala si pensii), prin care se va limita impactul crizei asupra celor vulnerabili, precum si reforme in sectorul financiar, prin care se au in vedere stabilitatea pe termen lung si restructurarea economiei.
Aceste masuri fac parte din pachetul de sprijin acordat Romaniei, care include si un imprumut de un miliard de euro, pe o perioada de cinci ani.
"Banca Mondiala va lucra cu Guvernul Romaniei in urmatorii doi ani la implementarea unui pachet de masuri care va limita efectele severe ale recesiunii si impactul acesteia asupra celor vulnerabili", a declarat Orsalia Kalantzopoulos, director pentru Europa Centrala si tarile baltice al Bancii Mondiale. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO