Cel mai bine plătit avocat din Româ-nia este din Bucureşti şi aîncasat oficial anul trecut 12,27 mil. lei (circa 3 mil. euro),respectiv 250.000 euro/lună, potrivit datelor transmise ZF deAgenţia Naţională de Administrare Fiscală.
ANAF nu a transmis şi numele acestuia, invocând secretul fiscal.De altfel, nici veniturile firmelor de avocatură nu sunt cunoscute,nefiind publicate de Ministerul Finanţelor sau RegistruComerţului.
Topul celor mai mari 10 venituri realizate din activităţiindependente în 2009 este dominat de avocaţi, cu nouă prezenţe.
Valoarea totală a câştigurilor obţinute de persoanele din top 10la nivel naţional se ridică la 77 mld. lei (18 mil. euro), înscădere cu circa 10% faţă de nivelul din 2008. În ciuda prăbuşiriieconomiei şi a afacerilor din domeniul privat, nevoia de serviciide avocatură a fost la un nivel comparabil cu cel din 2008.
Avocaţii au făcut bani şi anul trecut cu toate că pieţeletradiţionale, precum fuziunile şi achiziţiile, imobiliarele saufinanţările bancare s-au prăbuşit, la fel ca şi afacerilecompaniilor din retail sau construcţii. Cele mai mari zece firme deavocatură de pe piaţa locală au încasat anul trecut venituri de87,6 mil. euro, în scădere cu doar 1% faţă de anul precedent,aceasta fiind una dintre pieţele cu cele mai mici scăderi dineconomie în anul de recesiune 2009. La prima vedere veniturileavocaţilor nu par foarte transparente. Avocaţii depun declaraţiianuale de venit la administraţiile financiare, nu şi la RegistrulComerţului având în vedere că au propria organizaţie profesională,respectiv Uniunea Naţională a Barourilor din România, a explicat unavocat. "Pentru un anumit tip de avocatură din România, respectivavocatura de business, există acces la informaţii. La nivelulacestora, clientela în marea majoritate a cazurilor este compusădin corporaţii. Iar circuitul banilor este destul de vizibil.Structura veniturilor poate să fie uşor explicată pe bazacontractelor cu corporaţiile mari", a precizat sursa citată.
Impresia este că onorariile au scăzut sub presiunea companiilor,dar domenii precum litigii şi restructurări corporatiste saufinanţări bancare au generat venituri mai mari decât în alţiani.
"Clienţii pe segmentul profesiilor liberale sunt în principalcompanii. Orice client, în situaţii de criză, este atent lacosturi. Dar chestiunile foarte delicate, esenţiale pentru unbusiness, nu pot fi soluţionate decât cu specialişti de top,respectiv cu avocaţi de top. Chiar dacă nu au mai fost multeafaceri, probabil s-au înmulţit chestiunile delicate, esenţialepentru businessuri", a comentat Oana Datki, country managerConsulteam.
Un avocat de top aduce venituri de circa 150.000 de euro.Primele zece firme în funcţie de încasări numără aproximativ 560 deavocaţi, care au generat anul trecut în medie venituri de 150.000de euro.
Sectorul 3 apare în top pe poziţiile unu şi zece. Cu cele maimulte prezenţe în clasament, respectiv trei, figurează avocaţii dinsectorul 5 şi din judeţul Ilfov, în timp ce sectoarele 2 şi 4 nusunt reprezentate.
Avocaţii plasaţi pe locurile 2 şi 3 au încasat 12,08 mil. lei(2,8 mil. euro), respectiv 7,6 mil. lei, (1,8 mil. euro).
În topul dominat de avocaţi apare pe locul nouă o persoanăfizică din sectorul cinci care a obţinut venituri de 5,4 mil. leidin chirii, respectiv din mai mult de cinci contracte din cedareafolosinţei bunurilor.
Partenerii, al căror nume se regăseşte în titulatura caselor deavocatură, sunt consideraţi parteneri principali, veniturile anualeale acestora putând depăşi un milion de euro. Avocaţii asociaţi,care poartă şi titlu de parteneri de tip equity, obţin o anumităcotă din profitul firmei, în timp ce restul avocaţilor au salariifixe şi bonusuri, în funcţie de performanţe.
Cine a fost în topul avocaţilor anul trecut
Liderul pieţei în funcţie de încasări a fost şi anul trecutechipa avocaţilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, urmată defirmele NNDKP, Muşat & Asociaţii, Boştină şi Asociaţii şiPopovici Niţu & Asociaţii.
Ţuca Zbârcea a încasat anul trecut 27,8 milioane de euro,potrivit declaraţiilor anuale de venit, dar banii propriu-zişi aifirmei au fost de 22,7 milioane de euro, restul sumelor fiindîncasate în contul altor firme alături de care s-a lucrat peproiecte de consultanţă juridică.
Ţuca Zbârcea a reuşit anul trecut să crească datorităreorientării către domenii precum energia, arbitrajele, litigii şirestructurări, a faptului că firma a recuperat o serie de arieratedin anii trecuţi, precum şi datorită unor onorarii de succes dinproiecte de energie, arbitraje internaţionale, proiecte imobiliareşi litigii.
Singurele firme de avocatură din top zece care au înregistratanul trecut încasări în creştere sunt Ţuca Zbârcea & Asociaţii,Popovici Niţu & Asociaţii, Schoenherr şi Asociaţii şiZamfirescu Racoţi Predoiu.