Eveniment

Chapman Taylor: Arhitectii romani, mai scumpi decat cei cehii

11.01.2008, 18:42 92

Marile firme locale de arhitectura sustin ca arhitectii romani sunt din ce in ce mai scumpi, acestia depasindu-i ca pret pe cei din alte state vecine, cum ar fi Cehia. Explicatia acestui fenomen este data de lipsa de specialisti.
"Pot spune, din propria experienta, ca arhitectii din Romania sunt mai scumpi decat cei din Cehia. Sau, daca vreti, ca ei nu sunt cu siguranta mai ieftini decat cei din Cehia", a declarat pentru ZF Anthony Willats, directorul biroului din Romania al Chapman Taylor, una dintre cele mai mari firme de arhitectura din Marea Britanie pe segmentul de retail.
Intrata pe piata din Romania in iulie anul trecut prin proiectul Baneasa, firma britanica, ce detine un birou propriu si in Cehia, si-a bugetat pentru primul an afaceri totale de circa sapte milioane de euro. Cifra anuntata reprezinta o crestere sensibila de la prima estimare, de 4-5 mil. euro, prezentata la inaugurarea biroului local. Atingerea acestei tinte ar putea transforma compania britanica, la doar un an dupa intrarea pe piata, in cel mai mare birou de arhitectura din Romania, dupa veniturile contractuale, depasind Westfourth sau Proiect Bucuresti.
Costul ridicat al serviciilor locale de arhitectura este confirmat si de unii dezvoltatori straini. "Serviciile de arhitectura din Romania sunt mai scumpe putin decat in Cehia, sau in Israel. Principalul motiv este lipsa arhitectilor de pe piata care duce la salarii din ce in ce mai mari", a declarat pentru ZF Reuven Havar, CEO pe Romania al dezvoltatorului imobiliar Africa-Israel, care a anuntat investitii totale de circa un miliard de euro in urmatorii 3-4 ani.
Inca de la intrarea pe piata locala, prin deschiderea unui birou in Bucuresti, Chapman Taylor a anuntat ca va fi nevoita sa duca o campanie serioasa de head-hunting pentru a-si forma echipa. Firma britanica, ce detine 11 birouri la nivel european, are in prezent 11 angajati la biroul din Romania, fiind in continuare in cautare de arhitecti.
"Este greu de estimat cu exactitate, insa cred ca am avea nevoie de o echipa de circa 18 arhitecti, deci vom mai face angajari", a spus Willats.
Lipsa de arhitecti determina dezvoltatorii straini sa-si completeze echipele cu angajati din alte state. "Tocmai din cauza pretului serviciilor de arhitectura, dar nu numai, noi facem echipe mixte, formate din birouri locale si din arhitecti adusi de la noi din Israel. Suntem nevoiti sa angajam arhitecti locali pentru ca ei au drept de semnatura, insa angajam si israelieni pentru ca lucreaza mai ieftin si au mai multa experienta, pe proiectele comerciale, de exemplu", a explicat Havar.
Contactat de ZF, Mircea Ochinciuc, presedintele filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, nu a dorit sa faca niciun comentariu pe acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO