Eveniment

Charles al III-lea, regele Marii Britanii şi Irlandei de Nord, este în România. „Mă simt în România ca acasă, oriunde ma duc"

Charles al III-lea, regele Marii Britanii şi Irlandei de...

Autor: Iulian Anghel

05.06.2023, 00:06 245

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se află în România. El a sosit în România vineri şi va pleca spre casă marţi. Vizita regelui britanic – prima a unui rege britanic în România – este însoţită de multă discreţie, fiind vorba de o vizită privată.

Charles al III-lea l-a vizitat însă la Palatul Cotroceni pe preşedintele Klaus Iohannis. A avut un discurs în care a spus că iubeşte România, că s-a îndrăgostit de ea şi că-i apreciază tradiţiile, frumuseţea locurilor şi oamenii şi că admiră determinarea generaţiilor fragede de a face faţă obstacolelor din lumea de azi.

Regele Charles, încă din vremea în care era doar prinţ moştenitor al Coroanei Britanice, a fost cel mai bun ambasador extern al României. Vine de 25 de ani în România, a cumpărat mai multe proprietăţi aici, în general căsuţe mici din satele pierdute din Ardeal, pe care le-a renovat.

Viscri, un cătun din judeţul Braşov, a ajuns aproape un loc de pelerinaj după ce Prinţul de Wales, actualul rege Charles al III-lea, şi-a cumpărat aici o căsuţă vopsită într-un albastru închis, dureros pentru retină, dar prinţul a vrut să păstreze tradiţia locului şi nu a schimbat elementele de identitate atunci când şi-a renovat proprietatea. El va sta în vizita sa la Viscri şi pe Valea Zălanului, un cătun cu 100 de locuitori din munţii Baraolt (Carpaţii de Curbură), unde de asemenea are o proprietate.

Site-urile de travel recomandă drept destinaţie de cazare casa regelui Charles al III-lea din Valea Zălanului, dar media preţului, ca să dormi în casa regelui, este de 170 de euro pe noapte de persoană.

Regele mai spune că iubeşte România şi pentru că are rădăcini adânci aici.

Charles al III-lea spune că a avut o stră-stră-străbunică, pe contesa maghiară Claudine Susanna Rhédey von Kis-Rhéde (1812 –1841), soţia ducelui Alexandru de Württemberg.

Contesa s-a născut la Sângeorgiu de Pădure şi este înmormântată la Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure. 

Fiul ei, Francis, duce de Teck, a fost tatăl Mariei de Teck, regina consoartă a lui George V al Regatului Unit, astfel Charles al III-lea este stră-stră-strănepotul ei. În interviurile lui din trecut, prinţul de Wales spune că, prin alianţă, are şi legături cu Vlad Ţepeş.

Familia regală britanică are, prin alianţă, legături şi cu familia regală a României. Regele României Mihai a fost văr cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

“De aceea mă simt în România ca acasă, oriunde mă duc”, spune Charles al III-lea.