Eveniment

Cheltuielile pentru alimente au crescut cu 16% in trimestrul al doilea

Cheltuielile pentru alimente au crescut cu 16% in trimestrul al doilea
06.10.2008, 20:16 17

Cheltuielile romanilor pentru alimente si bauturi au crescut in trimestrul al doilea al acestui an cu 16% fata de primele trei luni ale anului, fiecare gospodarie platind in medie 435,5 de lei (circa 120 de euro) pentru aceste produse fata de 375,8 lei (102 euro) in primul trimestru, arata datele publicate ieri de Institutul National de Statistica. In aceste conditii, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut o pondere de 43,1% din consumul gospodariilor, fata de 40,3% in primul trimestru. Potrivit INS, veniturile totale medii lunare in trimestrul al doilea au fost de 2.046 de lei (562 de euro) pe gospodarie si de 702 lei (193 de euro) pe persoana. Veniturile banesti au fost in medie de 1.791 de lei lunar (492 de euro) pe gospodarie, adica de 590 de lei (162 de euro) pe persoana. De altfel, salariile si celelalte venituri asociate acestora au reprezentat cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 52,4% din veniturile totale ale gospodariilor, in crestere cu 1,3% fata de trimestrul I. Datele statistice arata ca in perioada aprilie - iunie cheltuielile totale ale populatiei au fost in medie de 1.820 de lei lunar (500 de euro), ceea ce inseamna 89% din veniturile totale. Principalele destinatii ale cheltuielilor au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si impozite. Cheltuielile pentru investitii, destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (2,3%).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO