Eveniment

China îşi stabileşte un obiectiv "ambiţios" de creştere de 5% şi semnalează riscurile pentru economie. Premierul Li Qiang promite să rezolve criza imobiliară, datoria locală ridicată şi deflaţia persistentă

China îşi stabileşte un obiectiv "ambiţios" de...

Autor: Ştefan Stan

05.03.2024, 09:03 177

China va avea ca obiectiv o creştere economică de aproximativ 5% în acest an, o rată pe care analiştii au calificat-o drept "ambiţioasă", în timp ce a doua economie a lumii se luptă cu provocări care variază de la încetinirea pieţei imobiliare până la scăderea încrederii investitorilor, scrie FT. 

Premierul Li Qiang, numărul doi al preşedintelui Xi Jinping, a anunţat un obiectiv de deficit bugetar în linie cu cifra de anul trecut şi noi obligaţiuni speciale ale guvernului central, dar a dezamăgit investitorii care sperau la un impuls mai mare al cheltuielilor pentru economie.

"Fundamentul pentru redresarea şi îmbunătăţirea continuă a economiei ţării noastre nu este încă solid, cu o cerere insuficientă, supracapacitate în unele industrii, aşteptări slabe din partea societăţii şi multe riscuri persistente", a declarat Li în timp ce îşi prezenta "raportul de activitate" în faţa a aproape 3.000 de delegaţi înghesuiţi în Marea Sală a Poporului din Beijing.

Investitorii urmăresc reuniunile din acest an - cunoscute sub numele de "cele două sesiuni" - ale Congresului Naţional al Poporului, parlamentul ţării, şi ale Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez, organul consultativ de vârf, pentru a afla indicii despre modul în care Xi intenţionează să abordeze încetinirea economiei.

Raportul este discursul principal al adunării, care prezintă cele mai importante obiective economice anuale ale partidului şi dă tonul pentru factorii de decizie politică pentru restul anului. Raportul de anul trecut a stabilit, de asemenea, obiectivul de creştere la aproximativ 5%, cel mai mic nivel din ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO