Eveniment

Cine si unde exporta energia din Romania?

Cine si unde exporta energia din Romania?

Click pentru imaginea marita

20.02.2007, 19:05 24

Romania a exportat anul trecut 9,5% din cantitatea de energie electrica produsa net la nivel autohton, adica 5,2 milioane MWh. In aceeasi perioada de timp, Romania a importat aproximativ un milion de MWh, potrivit datelor furnizate de compania nationala de transport al energiei, Transelectrica. Acestea difera putin de datele previzibile lansate de Institutul National de Statistica. Datele legate de companiile care deruleaza aceste exporturi, preturile si sursele de achizitie, precum si preturile de vanzare raman marile necunoscute.
Cine realizeaza aceste exporturi cu energie, avand in vedere ca pe plan autohton, pretul energiei a ajuns la o medie de aproximativ 50 de euro pe MWh, iar in regiune energia se vinde si cu preturi de 85 de euro, lucreaza la marje de profit extrem de mari.
"Exporturile amintite s-au desfasurat spre Serbia (2,9 milioane MWh), Bulgaria (1,2 milioane MWh) si Ungaria (1,1 milioane MWh). Nu cunoastem datele finale ale energiei exportate, dar dat fiind deficitul inregistrat in zona de sud-vest a Balcanilor, putem banui ca acolo a fost vanduta energia exportata din Romania", spune Stelian Gal, directorul general al Transelectrica. "In ceea ce priveste companiile care deruleaza aceste exporturi, acestea sunt cele care detin licenta de furnizare de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si au asumata responsabilitatea echilibrarii", spune Gal.
Pe site-ul ANRE sunt acum 131 de firme care au licenta de furnizare a energiei electrice. Potrivit reprezentantilor ANRE, informatiile legate de companiile care au contracte de export de energie electrica, destinatiile de export, preturile de achizitie si cele de vanzare ale energiei fac obiectul unor perioade lunare de monitorizare a evolutiei pietei de energie electrica, rapoarte care ulterior sunt publicate de pagina de internet a Autoritatii. "Pentru moment, putem furniza doar date privind energia livrata si exportata pe primele 11 luni ale anului, dar de indata ce rapoartele vor fi finalizate, acestea vor putea fi consultate pe Internet de toate partile interesate", au declarat reprezentantii ANRE.
In niciun raport de monitorizare al pietei de energie electrica nu apar companiile care deruleaza aceste activitati, preturile la care sunt derulate aceste tranzactii sau destinatia energiei vandute.
Anul trecut, cei mai mari traderi de energie au consemnat cresteri ale cifrei de afaceri de minimum 25%. Energy Holding, cea mai mare companie de profil privata, estimeaza pentru acest an afaceri de 320 mil. euro. Reprezentantii Energy Holding nu au comentat in legatura cu eventualele exporturi de energie ale companiei.
Contextul international este extrem de favorabil exporturilor de energie, tinand cont de situatia creata in regiune dupa inchiderea celor doua reactoare ale centralei nuclearelectrice de la Kozlodui (Bulgaria) care aveau o putere instalata totala de 880 MW. Anul acesta, balanta exporturilor romanesti in zona s-ar putea destabiliza tinand cont de hidraulicitatea redusa, lucru care afecteaza direct productia de energie hidro, dar si de lipsa capacitatilor de productie instalate. Situatia s-ar putea stabiliza dupa punerea in functiune a celui de-al doilea reactor al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.
Anul trecut, cantitatea de energie produsa din surse hidro a fost de 18.230 GWh, in scadere cu 10% fata de 2005. In octombrie anul trectut, Hidroelectrica a fost nevoita sa-si reduca exporturile de energie pentru a asigura siguranta sistemului energetic national. In aceeasi perioada, unele surse din piata au declarat ca Electrica este nevoita sa importe energie la un pret dublu. Situatia se reediteaza acum pentru ca reprezentantii Electrica deja au anuntat ca intentioneaza sa importe 70 MW pentru consumatorii sai eligibili. Cu toate acestea, balanta comerciala a comertului cu energie a fost pozitiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO