Eveniment

Clariant pentru ZF: Fabrica va fi închisă permanent şi vom evalua opţiunile pentru vânzarea sau posibila dezmembrare a activelor

Clariant pentru ZF: Fabrica va fi închisă permanent şi...

Autor: Georgiana Mihalache

06.12.2023, 16:09 2600

Elveţienii de la Clariant au anunţat închiderea fabricii de bioetanol din Podari, lângă Craiova, după ce nu a atins randamentele vizate ale grupului şi mergea pe pierderi. Întreaga construcţie de la Podari va fi vândută către un alt jucător industrial sau va fi dezmembrată, potrivit răspunsului transmis la solicitarea ZF de către reprezentanţii Clariant.

„În conformitate cu practica obişnuită la închiderea unei fabrici de producţie, se evaluează diferite opţiuni, inclusiv vânzarea activelor sau demontarea.

Fabrica va fi închisă permanent şi vom evalua opţiunile pentru vânzarea sau posibila dezmembrare a activelor”, potrivit Clariant.

Fabrica de la Podari a fost proiectată pentru a transforma 250.000 de tone de paie în etanol celulozic, un produs utilizat pentru fabricarea detergenţilor de rufe, a agenţilor de curăţare şi a produselor utilizate în industrie şi în îngrijirea personală şi a locuinţei. Totuşi, rezultatele proiectului industrial nu s-au ridicat la aşteptările grupului.

„Decizia închiderii este rezultatul unei evaluări strategice a fabricii sunliquid®. Clariant a achiziţionat tehnologia sunliquid® în 2011 şi, după ce a testat cu succes tehnologia în unitatea de producţie pre-comercială din Straubing, a decis să investească în continuarea extinderii acesteia prin înfiinţarea unei fabrici proprii, prima de acest tip la scară comercială. Fabrica a devenit operaţională în al doilea trimestru al anului 2022, însă, în cele din urmă, a devenit clar că nu a atins randamentele vizate de Clariant, precum şi alţi parametri operaţionali la scară industrială. Astfel, Clariant a început evaluarea strategică în iulie 2023, iar în prezent a ajuns la concluzia că, având în vedere pierderile continue, şi rezultatele economice ale fabricii din Podari, o continuare a creşterii nu este justificată, întrucât ar presupune cheltuieli de capital suplimentare, semnificative”, au mai adăugat reprezentanţii Clariant.

În total, 120 de angajaţi vor fi afectaţi de măsura închiderii fabricii.

„Am primit în total o finanţare de peste 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru construcţia fabricii sunliquid®. Finanţarea a provenit din cel de-al şaptelea program-cadru al UE pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi demonstraţie, precum şi din Întreprinderea pentru industrii bazate pe biomasă din cadrul programului de cercetare şi inovare Orizont 2020 al UE. Cele două proiecte care au fost finanţate, au fost deja finalizate în 2022 şi la mijlocul anului 2023”, au completat reprezentanţii Clariant România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO