Eveniment

Coaliţia PSD-PNL caută soluţia salvatoare să acopere gaura bugetară de 10 mld. euro. Creşterea taxelor este iminentă şi în vizor se află toate cele 40 de taxe

Coaliţia PSD-PNL caută soluţia salvatoare să acopere...

Autor: Răzvan Botea

17.07.2023, 00:08 3538

În tot acest timp în care în piaţă sunt vehiculate zeci de scenarii de creşteri de taxe, mediul de afaceri fierbe şi cere să fie consultat pentru orice modificare fiscală.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL caută soluţiile pentru acoperirea găurii bugetare care, conform lui Tănase Stamule, economist care participă la discuţii din partea PNL, a ajuns la 10 mld. euro la şase luni din 2023. Conform informaţiilor ZF, soluţia va fi un mix între majorarea veniturilor la buget, în mod cert prin creşteri de taxe, şi reducerea de cheltuieli publice, care sunt scăpate de sub control.

În acest moment însă, coaliţia nu a luat nicio decizie concretă, dar sunt analizate toate taxele, în număr de 40. Liberalii în acest moment negociază diminuarea cheltuielilor publice, în vreme ce social-democraţii merg mai degrabă pe creşteri de taxe. Săptămâna aceasta este decisivă şi, până la finalul ei, guvernul trebuie să vină cu OUG-ul pentru măsurile fiscale.

„De mâine, primul subiect este desfiinţarea Ministerului Familiei şi absorbţia acestuia în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Este sigur că va creşte taxarea în funcţie de nivelul cheltuielilor. Se analizează toate taxele, 40 de taxe, de la TVA la impozitul pe venit, dividende etc. În funcţie de cât reducem cheltuielile, vom vedea cât cresc taxele. Nu este corect să plătească numai PNL pentru statul gras“, spune Tănase Stamule, profesor universitar de economie şi unul dintre cei care negociază reforma fiscală şi reducerea cheltuielilor bugetare.

Săptămâna trecută a fost un schimb public de idei, opinii, propuneri şi reacţii, în care companii, asociaţii, antreprenori pe de-o parte şi guvern pe de altă parte s-au exprimat în legătură cu orice scenariu posibil.

Confederaţia patronală Concordia, una dintre cele mai mari din România şi care include asociaţii ale celor mai mari companii, a avut o întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, în care au vorbit despre intenţiile guvernului de a modifica sistemul fiscal din România.

„Am avut astăzi prima întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu în formatul Consiliului Naţional Tripartit, alături de celelalte confederaţii patronale şi sindicale. Dincolo de cele două teme de pe agendă, problemele legate de asistenţii judiciari şi valoarea tichetelor de masă, am ridicat şi alte subiecte care ne preocupă în aceste zile. Vrem să înţelegem mai bine ce doreşte Guvernul în materie de taxe şi impozite şi am solicitat întâlniri cu ministrul finanţelor pentru a discuta reforma fiscalăî, a transmis Dan Şucu, preşedintele Concordia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO