Eveniment

Coface: Romania mai are de asteptat pana intra in lumea buna

27.01.2005, 00:00 17

Agentia de rating Coface Franta a anuntat ieri mentinerea ratingului de tara la "B" acordat Romaniei pentru perioada in curs, mentionand ca o eventuala imbunatatire a acestuia, pana la A4, ar putea surveni la inceputul anului viitor.
Clasa de rating "B" defineste, in acceptia companiei, un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja deteriorat.
"Speram ca la jumatatea acestui an Coface sa revizuiasca la "B pozitiv" ratingul de tara al Romaniei, iar la inceputul anului viitor sa intram in clasa A4", a declarat Cristian Ionescu, director general al Coface Intercredit Romania, filiala locala a companiei franceze.
El sustine ca finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, care a survenit cu prea putin timp inaintea evaluarii curente pentru a putea fi luata in considerare, si recenta reforma fiscala vor avea un impact pozitiv asupra evaluarilor ulterioare.
Coface Franta isi revizuieste ratingurile la fiecare trei luni. Calificativul este calculat in funtie de ratingul de credit si de cel de scor atribuite companiilor dintr-o anumita tara.
Romania a primit acest rating inca din decembrie 2002, insa a ramas acum singura tara din Europa Centrala si de Est care este in continuare evaluata la aceasta treapta, dupa ce Bulgaria a primit calificativul "B pozitiv".
Principalele motive pentru care Romania nu a primit un rating mai bun sunt legate de evolutia deficitului de cont curent, a carui crestere sensibila va face necesara atragerea de finantari externe mai mari (din investitii directe si din imprumuturi) si de persistenta arieratelor. Pe de alta parte, Bulgaria a primit un calificativ mai bun tocmai pentru rigurozitatea disciplinei bugetare si pentru managementul eficient al datoriei publice externe.
Coface Franta este agentie de rating si desfasoara activitati de asigurare a creditelor de export, inclusiv pentru guvernul Frantei. De asemenea, institutia desfasoara activitati de colectare si securitizare a creantelor. Compania colaboreaza in prezent cu Eximbank pentru asigurarea creditelor de export, insa ar putea sa intre direct pe piata romaneasca incepand cu anul aderarii la Uniunea Europeana. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24