Această carte politică în două volume, scrisă de Adolf Hitler între anii 1924 şi 1926, care acuză existenţa unei conspiraţii evreieşti la scară planetară, este considerată unul dintre principalele instrumente ale propagandei naziste, informează Reuters. Volumul a fost reeditat sub forma unei versiuni adnotate de 2.000 de pagini, după expirarea drepturilor de autor asupra cărţii.
Directorul Institutului de Istorie Contemporană din Munchen, instituţia care a publicat această ediţie adnotată, spune că a primit comenzi pentru 15.000 de copii ale volumului, în condiţiile în care tirajul primei ediţii a acestui proiect editorial a fost de doar 4.000 de exemplare.
De asemenea, institutul în cauză a primit cereri de traducere a cărţii în limbile italiană, franceză şi engleză, alături de cereri de distribuire a volumului în Turcia, China, Coreea de Sud şi Polonia, a precizat Andreas Wirsching, directorul instituţiei citate, într-o conferinţă de presă organizată vineri.
Republicarea "Mein Kampf" a generat dezbateri aprinse în Germania, o ţară care este încă profund marcată de trecutul nazist şi responsabilitatea uciderii unui număr de peste 6 milioane de evrei în timpul Holocaustului. Liderii unor comunităţi germano-evreieşti spun că acest volum, pe care îl consideră "o diatribă antisemită", ar trebui să rămână interzis.
În Institutul de Istorie Contemporană din Munchen, care a adăugat aproximativ 3.500 de adnotări textului original din "Mein Kampf", îşi apără acest proiect editorial.
"Această ediţie reeditată demască acuzaţiile false ale lui Hitler, muşamalizările sale şi minciunile sale făţişe", a spus Andreas Wirsching.
Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cărţii "Mein Kampf", o lucrare profund autobiografică, în timp ce se afla în închisoarea Landsberg, după eşecul "Puciului de la berărie", o tentativă eşuată de lovitură de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris şi cel de-al doilea volum al cărţii, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montană Berchtesgaden.
În această carte, un amestec de experienţe personale şi de ideologie politică, fostul lider nazist şi-a prezentat strategia. Devenit bestseller după ce Hitler a fost numit în funcţia de cancelar al Germaniei în 1933, volumul "Mein Kampf" s-a vândut, până în 1945, în peste 12 milioane de copii şi a fost tradus în 18 limbi. După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cartea a fost interzisă în Germania.