Eveniment

Comercianţii trebuie să-şi adapteze soft-urile caselor de marcat pentru a înscrie CUI-ul pe bonuri

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Raluca Ghinea

21.03.2013, 00:07 8676

Comercianţii trebuie să-şi adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice pentru a înscrie pe bonurile fiscale codul unic de înregistrare al cumpărătorilor plătitori de TVA, dacă vor ca beneficiarii să poată deduce TVA pe baza bonului fiscal, cu valoarea sub 100 de euro.

Plătitorii de TVA pot deduce taxa pe valoare adăugată pe baza bonului fiscal pentru orice achiziţii de bunuri şi servicii, dacă fiecare bon are o valoare de maxim 100 de euro, inclusiv TVA, cu condiţia ca furnizorul să înscrie pe bonul fiscal codul unic de înregistrare (CUI) al beneficiarului, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, potrivit normelor de aplicare a Codului fiscal, intrate în vigoare la 14 martie. Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanţi auto pe bază de bonuri fiscale.

De la aceeaşi dată şi-au încetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburanţii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, în condiţiile în care erau ştampilate şi aveau înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului.