Eveniment

Concernul german RWE intra pe piata energiei printr-o companie de trading

18.09.2007, 18:31 36

RWE Trading, divizia de furnizare de energie electrica a grupului german RWE, va intra de anul viitor pe piata locala de energie electrica prin infiintarea unei firme de trading, dupa ce compania a inceput sa tatoneze piata locala de profil inca din 2001.
"Am depus deja la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.r.) documentatia necesara in vederea obtinerii licentei de furnizare. Speram ca pana la sfarsitul anului acesta s-o primim, astfel incat la inceputul anului viitor sa incepem furnizarea de energie", a declarat Klaus Buhl, directorul de fuziuni si achizitii pentru Europa de Est in cadrul RWE.
Desi prioritatea RWE pe piata locala este productia de energie electrica, primul pas concret al grupului in Romania este formarea acestei companii de trading. Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul ANRE, la sfarsitul anului 2006 erau inregistrate 66 de companii de furnizare active.
Totodata, reprezentantii grupului au declarat ca vor depune oferta angajanta pentru reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda. Compania a depus si anul trecut o oferta, numarandu-se printre cele 13 companii si consortii selectate de autoritatile romane pentru etapa negocierilor in vederea constructiei celor doua unitati nucleare. Pana in prezent, aproximativ 23 de companii au cumparat documentatia necesara realizarii ofertelor angajante pentru proiectul celor doua reactoare. Termenul limita de depunere a ofertelor este 25 octombrie, iar valoarea celor doua reactoare este de 2,2 mld. euro.
Strategiile de dezvoltare ale tuturor investitorilor straini prezenti pe piata energiei sunt in prezent afectate de incertitudinea care planeaza in jurul deciziei Guvernului roman de a forma o megacompanie de energie.
RWE anuntase initial ca isi doreste doua din cele trei filiale Electrica neprivatizate, precum si cel putin un complex energetic. Potrivit ultimelor declaratii ale oficialilor romani, megacompania va include toate cele trei distributii de electricitate, cel putin un complex energetic, Portile de Fier, Nuclearelectrica, dar si alte unitati de productie a energiei electrice.
"In aceste conditii, daca statul va detine controlul, normal ca interesul pentru investitii greenfield va creste", a mai spus Buhl. In acelasi timp, reprezentantul RWE a mai precizat ca daca totusi statul roman va merge inainte cu aceasta strategie, trebuie sa se gandeasca foarte serios de unde isi va procura banii necesari investitiilor uriase de care sectorul energetic are nevoie.
Grupul german si-a exprimat in trecut interesul pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti. Intrebati daca isi mentin interesul pentru acest proiect, oficialii RWE au afirmat ca decizia apartine Guvernului roman si ca, in continuare, raman interesati.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul Tarnita-Lapustesti urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.
RWE a fost interesat de privatizarea Electrica Muntenia Sud, dar a pierdut aceasta oportunitate de a intra pe piata locala in fata italienilor de la Enel. Acestia au platit un pret de 820 mil. euro pentru controlul distributiei de electricitate care alimenteaza Bucurestiul, pret considerat foarte ridicat de majoritatea participantilor la licitatie. RWE este cel mai mare producator de energie din Germania, grupul aflandu-se in proprietate privata. Anul trecut, RWE a inregistrat venituri de 44,2 mld. euro si un profit net de 3,8 mld. euro. In primele sase luni ale anului, veniturile au ajuns la 22,6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO