Eveniment

Conditia numarului de salariati la microintreprinderi

16.12.2003, 00:00 64



Microintreprinderile care au un singur angajat si suspenda unilateral contractul individual de munca in cursul unei luni, conditia din definitia microintreprinderii privind numarul de salariati de la 1 la 9 inclusiv - se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat, potrivit proiectului de norme pentru aplicarea Codului fiscal.



La analiza indeplinirii conditiei privind numarul de salariati nu se iau in considerare cazurile de incetare a raporturilor de munca in urma pensionarii sau a desfacerii contractului individual de munca in urma savarsirii unor acte care, potrivit legii, sunt sanctionate in acest mod.



In cazul in care o microintreprinderere nou infiintata nu isi angajeaza cel putin un salariat in termen de 60 de zile de la elimerarea certificatului de inregistrare, firma va fi considerata platitoare de impozit pe profit de la data inregistrarii la Registrul Comertului.



Proiectul de norme nominalizeaza printre persoanele juridice care nu pot opta pentru sistemul de impozitare destinat microintreprinderilor bancile, casele de schimb valutar, societatile de credit ipotecar, cooperativele de credit, societatile de asigurare, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de registru, cele de depozitare, cu exceptia brokerilor si a agentilor de asigurare, precum si firmelor care se ocupa cu jocuri de noroc si pariuri sportive si cazinourile.



In cazul unei asocieri fara personalitate juridica intre o microintreprindere si o persoana fizica romana (de exemplu - asociere in participatiune), microintreprinderea va avea obligatia de a retine si plati un impozit de 1,5% din venitul platit persoanei fizice. Pentru acest impozit, persoana fizica va beneficia de credit fiscal la stabilirea obligatiei de impunere a veniturilor sale globale. Codul fiscal in sine nu aduce noutati privind regimul microintreprinderilor.



Acestea ar urma sa dispara ca forma tratata distinct din punct de vedere fiscal in 2007, respectiv la momentul aderarii la Uniunea Europeana.



Pana atunci, veniturile acestora vor fi impozitate cu o cota de 1,5%.



Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO