Eveniment

Conflictul din Ucraina nu pare să se apropie de final: Preşedintele francez Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina

Conflictul din Ucraina nu pare să se apropie de final:...

Autor: Ştefan Stan

27.02.2024, 10:26 187

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina "nu poate fi exclusă" şi că Parisul va renunţa la opoziţia sa de lungă durată faţă de achiziţionarea de provizii de artilerie de urgenţă pentru Ucraina din afara UE, scrie FT. 

Argumentând că înfrângerea Rusiei a fost necesară pentru a asigura "securitatea colectivă a Europei", Macron a declarat că o reuniune a 25 de lideri europeni care a avut loc luni la Paris a subliniat o nouă profunzime a hotărârii occidentale de a ajuta Ucraina, după mai mult de doi ani de război la scară largă în această ţară.

"Vom face tot ce este necesar pentru ca Rusia să nu poată câştiga războiul", a declarat el reporterilor.

Întrebat dacă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina este o opţiune, Macron a spus că subiectul a fost discutat în cadrul conferinţei.

"Nu există un consens astăzi pentru a trimite în mod oficial trupe pe teren. Dar în ceea ce priveşte opţiunile, nimic nu poate fi exclus", a adăugat el, fără a oferi detalii despre ţările care iau în considerare un astfel de pas.

Macron a declarat că liderii au convenit să înfiinţeze o "coaliţie" de ţări care să discute despre furnizarea de rachete şi bombe cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina.

Franţa şi Marea Britanie au donat anul trecut zeci de rachete de croazieră Storm Shadow şi Scalp, iar coaliţii similare au fost deja înfiinţate pentru artilerie, apărare aeriană şi război maritim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO