Eveniment

Consiliul Concurenţei are în derulare 56 de investigaţii; majoritatea vizează înţelegeri pe verticală

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Autor: Cristina Cuncea

28.01.2015, 00:03 356

Numărul investigaţiilor în derulare este de 56, cu 11% mai puţine investigaţii de încălcare faţă de anul 2013. Înţelegerile verticale sunt cele mai multe, respectiv 52% din total, 25% sunt carteluri, 11% - abuzul de poziţie dominantă, 7% au obiect multiplu, 3% vizează acte ale administraţiei publice, iar 2% concentrări economice implementate fără notificare, arată datele Consiliului Concurenţei.

De asemenea, Consiliul derulează 11 investigaţii sectoriale.

Anul trecut uu fost declanşate 9 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii Concurenţei, acestea vizând, printre altele, lucrări de construcţie instalaţii gaze naturale, producerea, distribuţia şi comercializarea acumulatorilor, servicii de audit financiar, piaţa media şi comercializarea de produse alimentare. O pondere de 67% dintre investigaţiile iniţiate în 2014 au fost lansate din iniţiativa Consiliului Concurenţei, similar anului 2013. De asemenea, au fost finalizate 17 investigaţii privind încălcarea legii concurenţei şi au fost finalizate două anchete sectoriale (servicii de transport public local de persoane prin curse regulate în trafic judeţean şi piaţa energiei electrice) şi un studiu pe piaţa asigurărilor de viaţă.

În anul 2014, 7 investigaţii au fost finalizate cu amenzi şi 2 cu asumarea de angajamente de companiile implicate, iar peste 50% din sancţiuni au fost aplicate pentru înţelegeri tip cartel.

În total, anul trecut Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro), cu 113% mai mult faţă de anul 2013.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Metro, Real, Selgros, Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora pentru fixarea preţurilor la raft şi comportamentul în cadrul promoţiilor, 154 milioane de lei (aproximativ 35 milioane euro) şi pentru 11 agenţii media pentru înţelegeri vizând eliminarea de pe piaţă a unor concurenţi, 14,6 milioane de lei (aproximativ 3,2 milioane euro). În top se află şi amenda dată celor patru companii (Dafora, Foraj Sonde Craiova, Foraj Sonde Târgu Mureş, Upetrom 1 Mai) pentru trucarea unor licitaţii organizate de Romgaz (13 milioane de lei, 2,89 milioane de euro) şi 8 companii participante la un cartel pe piaţa serviciilor de taximetrie din Bucureşti şi Ilfov.

Pe de altă parte, în anul 2014 Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală în 209 dosare, în creştere cu 22%, comparativ cu anul 2013.

În 96% din procese au fost date hotărâri irevocabile favorabile, iar procentul amenzilor menţinute irevocabil a crescut cu 3 puncte procentuale, ajungând la 67%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO