Eveniment

Consiliul Fiscal: Persistă riscuri pentru atingerea ţintei de deficit bugetar, chiar dacă a fost majorată

Consiliul Fiscal: Persistă riscuri pentru atingerea ţintei de deficit bugetar, chiar dacă a fost majorată

Autor: Claudia Medrega

10.05.2012, 20:54 273

Riscurile pentru atingerea ţintei de deficit bugetar persistă având în vedere revizuirea descendentă a proiecţiei de creştere economică şi datele privind execuţia bugetară la sfârşitul primului trimestru, potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal.

"Chiar şi în cazul revizuirii ascendente a ţintei de deficit bugetar, sunt persistente riscuri în ceea ce priveşte atingerea acesteia, având în vedere revizuirea descendentă a proiecţiei de creştere economică, precum şi datele privind execuţia bugetară la finele trimestrului întâi, în condiţiile în care încadrarea în plafonul de deficit s-a produs pe fondul decalării în luna martie a plăţii trimestriale a impozitului pe profit, precum şi a unei recrudescenţe a acumulării de arierate la nivelul bugetului de stat şi al bugetelor locale", se menţionează în raport.

Ziarul Financiar a scirs la sfârşitul lunii aprilie că deficitul bugetar a fost în ţintă în primul trimestru graţie decalării plăţii impozitului pe profit din 25 aprilie în 25 martie.

FMI şi Comisia Europeană au fost de acord cu majorarea ţintei de deficit bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB (pe metodologia cash).

Pentru acest an este estimată o creştere economică de 1,5%.

Consiliul fiscal susţine că impactul înrăutăţirii prognozei de creştere asupra soldului bugetar este atenuat de faptul că aceasta se datorează în cea mai mare măsură deteriorării cererii externe, dinamica exporturilor nereprezentând o componentă de natură să genereze scăderi proporţionale ale veniturilor bugetare.

Riscurile pentru atingerea ţintei de deficit bugetar persistă având în vedere revizuirea descendentă a proiecţiei de creştere economică şi datele privind execuţia bugetară la sfârşitulprimului trimestru, potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO