Eveniment

Cornel Penescu, proprietarul PIC, a fost retinut intr-un dosar legat de fotbal

Cornel Penescu, proprietarul PIC, a fost retinut intr-un dosar legat de fotbal

Inainte de a fi introdus in duba Politiei, Penescu a spus ca nu stie de ce a fost retinut de catre procurori si a transmis doar „sanatate la toata lumea"

13.04.2009, 18:55 79
 

Penescu, coproprietar al lantului de magazine PIC si finantator al clubului de fotbal FC Arges, este acuzat de procurori ca ar fi platit circa 120.000 de euro unor arbitri pentru a favoriza echipa sa in trei meciuri.

In acest caz, mai sunt vizati de DNA presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, si mai multi arbitri pentru luare de mita, potrivit unor surse apropiate anchetei citate de Mediafax.
Sursele citate au precizat ca ancheta in acest caz a fost demarata in 2008 si vizeaza mai multe infractiuni de luare si dare de mita in cadrul unor meciuri de fotbal. Astfel, s-ar fi dat in mai multe randuri bani arbitrilor.
Sumele au fost de 3.000, 10.000 si 15.000 de euro, pentru meciurile dintre FC Arges si echipele FC Brasov, Gloria Bistrita si Universitatea Craiova. Penescu ar fi dat bani acestor arbitri, prin intermediul a diverse persoane, pentru a arbitra favorabil meciurile echipei FC Arges . Anchetatorii au stabilit ca suma totala data de Penescu ar fi de 54.000 de euro si 292.000 de lei, mai spun sursele citate.
Alaturi de cei patru arbitri si Penescu, mai sunt cercetate si persoanele de legatura, mai precis cei care au luat banii de la Penescu si i-ar fi dat arbitrilor.
„Exista suspiciuni privind acuzatia de dare de mita asupra clientului meu. Am inteles ca este vorba despre meciurile lui FC Arges cu Universitatea Craiova, FC Brasov si Gloria Bistrita si ca exista suspiciuni ca domnul Penescu ar fi dat bani unor oameni din fotbal precum Cristian Nica, Marcel Savaniu si Aurel Bogaciu", a spus Radu Nistor, unul dintre avocatii lui Penescu.
Procurorii DNA au facut perchezitie la sediul hipermarketului PIC de unde au ridicat mai multe documente.Procurorii au facut verificari ieri dimineata la sediul Clubului FC Arges si la sediul firmei Pic. „Am fost instiintat si eu de catre DNA despre o actiune a acestora, am inteles ca se face un control la sediul clubului nostru de fotbal, la FC Arges. Eu sunt deschis oricarei actiuni", a declarat Penescu pentru Mediafax inainte de retinere.
Acesta a adaugat ca a inteles ca este vorba despre un meci de fotbal, dar a precizat ca nu stie care meci este vizat in ancheta.
La iesirea de la DNA Pitesti, inainte de a fi introdus in duba Politiei, Penescu a spus ca nu stie de ce a fost retinut de catre procurori si a transmis doar „sanatate la toata lumea".
Intrebat de jurnalisti, la iesirea din sediul Serviciului Teritorial Pitesti al DNA, unde a fost audiat in cursul diminetii de ieri, sub ce acuzatii a fost retinut, Penescu a raspuns de doua ori ca nu stie. La intrebarea daca are de transmis cuiva vreun mesaj, el a raspuns scurt: „Sanatate la toata lumea".
Tot ieri, anchetatorii DNA au descins la sediul Federatiei Romane de Fotbal (FRF) si au pus sigiliu pe biroul lui Gheorghe Constantin, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor. Procurorii i-au mai audiat ieri pe Liviu Facaleata, director general al hipermarketului PIC, arbitrul de fotbal de Mihaita Ianovschi, care este si antrenor la Centrul de Copii si juniori FC Arges, si Cristian Libertatu, fost director la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Arges, actual inspector in aceasta institutie.
Surse judiciare au declarat ieri pentru Mediafax ca in dosarul lui Penescu principalele probe sunt interceptari ale convorbirilor telefonice dispuse prin mandat judecatoresc fata de mai multi arbitri, printre care si cei vizati direct de DNA in acest caz.
Potrivit sursei citate, din aceste convorbiri telefonice reiese faptul ca s-au oferit si s-au acceptat tacit bani pentru favorizarea echipei FC Arges in cadrul unor meciuri cu alte echipe.
 
Au inceput cu „Valiza" lui Becali
Seria actiunilor procurorilor DNA in fotbal a inceput cu cazul „Valiza" in care finantatorul Steaua, Gigi Becali, este acuzat de doua infractiuni de dare de mita si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit rechizitoriului, Becali a promis fiecarui jucator al clubului „Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006. Apoi, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1,7 mil. euro jucatorilor de la Universitatea Cluj, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu CFR 1907 Cluj. Dosarul a ajuns la instanta la finele anului trecut.
 
Singurul roman care se lupta cu retele de retail cu afaceri de zeci de miliarde de euro
Cornel Penescu, 42 de ani, controleaza cel mai mare grup de companii din judetul Arges, Pic SA, pe care l-a dezvoltat impreuna cu fratele sau, Ilie Penescu, pana la afaceri de circa 200 mil. euro. Cu investitii de peste 100 mil. euro in reteaua de hipermarketuri Pic, fratii Penescu au ajuns anul trecut la afaceri de peste 150 mil. euro in retailul alimentar. Pic este cel mai mare jucator roman de pe piata de profil si singurul concurent de talie nationala care a intrat in lupta cu retailerii internationali Carrefour, Real si Auchan. Din grupul Pic fac parte si companii cu activitati de productie si ambalare a unor alimente precum zahar, orez sau ulei. Grupul a fost infiintat la Pitesti in 1991 si mai include o firma de transport si distributie, o firma de constructii, o companie care editeaza ziarul local Top, o tipografie si o firma de taxiuri cu o flota de circa 200 de autoturisme. Cornel Penescu conduce afacerile din retail ale Pic, in timp ce Ilie Penescu este arhitectul grupului, el fiind implicat mai mult in activitatile firmei Pic Constructii.

De unde au pornit
Cornel Penescu a intrat in afaceri in anul 1991 alaturi de fratele sau, Ilie, in varsta de 49 de ani, si trei angajati. Prima afacere a celor doi frati a fost o taraba cu sucuri si tigari, iar prima companie din grupul Pic a fost o firma de comert cu amanuntul, care ulterior a fost directionata catre comertul cu ridicata (distributie). Grupul Pic a intrat pe productia de alimente in 2000, ceea ce a impulsionat si dezvoltarea afacerii de distributie a fratilor Penescu, datorita rulajelor mari. Tot in 2000, cei doi au infiintat compania Pic Constructii, primul proiect al acesteia fiind sediul central al grupului, situat la intrarea in Pitesti. Cele mai importante proiecte ale firmei de constructii au fost hipermarketurile retelei Pic, prima unitate fiind inaugurata in 2004 la Pitesti. Incepand cu anul 2006, cele mai mari investitii ale fratilor Penescu au fost orientate catre dezvoltarea retelei de hipermarketuri, fiind deschise alte patru unitati in circa doi ani, in orasele Craiova, Braila, Oradea si Calarasi. Investitiile totale ale grupului in reteaua de retail depasesc 100 mil. euro. In 2007, fratii Penescu au adus ca aport la capitalul social al grupului hipermarketurile din Craiova si Braila, evaluate la 42 milioane de euro (140 mil. lei). Toate cele cinci magazine Pic au fost construite pe terenuri aflate in proprietatea grupului. Anul trecut, cei doi oameni de afaceri din Arges au schimbat strategia de extindere in retail prin demararea a doua proiecte de parcuri de retail, care sa cuprinda, pe langa hipermarketuri Pic si galerii comerciale, si magazine de bricolaj sau de mobila. Ei au evaluat investitiile in aceste doua proiecte la 120 milioane de euro. Criza a intarziat insa finalizarea celor doua parcuri de retail.
 
Cum a intrat in fotbal
Cornel Penescu a preluat controlul clubului de fotbal FC Arges in 2006, cand grupul Pic a achizitionat un pachet de 60% din actiuni de la Consiliul Judetean Arges. FC Arges se afla in prezent pe locul 10 in Liga I de fotbal si se lupta pentru a intra in tururile preliminare ale Cupei UEFA. Mihaela Popescu

 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO