Eveniment

Cresterea preturilor la alimente si la combustibil va scumpi vacantele in strainatate cu cel putin 10%

12.05.2008, 17:43 21

Romanii care vor sa isi petreaca vacanta in strainatate vor plati in urmatorii ani cu cel putin 10% mai mult pentru pachetele de vacanta, pe fondul cresterii pretului alimentelor si al combustibilului.
"Anul acesta agentiile de turism au compensat cresterea pretului combustibilului folosit de avioane, deci scumpirea tarifelor de transport cu avionul, prin negocierea cu hotelierii. In momentul de fata, pe majoritatea destinatiilor s-a compensat aceasta crestere prin reducerea pretului la camere", a declarat Mircea Vladu, general manager al agentiei de turism Prestige Tours, prezent la Targul de Turism Bucuresti, care s-a desfasurat in perioada 9 -11 mai.
Vladu a mai spus ca pe destinatiile cerute de romani, precum Rhodos, Creta, Corfu, Cipru, Palma de Mallorca, Tenerife preturile sunt mai mari fata de anul trecut la doua, trei oferte, unde nu s-a putut compensa tariful la transport prin negocierea pretului cu hotelierii.
Un alt reprezentant al agentiilor de turism, Nicolae Lech, managerul Novatravel, care ofera pachete de vacanta, atat pe litoralul romanesc, cat si in destinatii externe precum Albena, Balcic din Bulgaria, este de parere ca majorarea pretului cu cel putin 10% la vacantele in strainatate se va resimti in urmatoarea perioada, in momentul in care agentiile de turism nu vor mai putea asimila cresterile tarifelor la transport. "Anul acesta sunt variatii normale de 3-5% la pachetele de vacanta", a spus el. Numarul de turisti nu va fi afectat de o posibila crestere a pretului vacantelor in strainatate, el anticipand chiar o crestere a acestora, pe fondul dezvoltarii pietei serviciilor turistice.
Lech a mai adaugat ca pretul vacantelor pe litoralul romanesc a cunoscut cresteri de 2-3% din cauza conjuncturii economice, reprezentata in primul rand de cresterea inflatiei.
Alin Burcea, presedintele agentiei Paralela 45, a declarat ca in principiu preturile la vacantele in strainatate nu au crescut anul acesta, dar in unele cazuri cu maxim 5% din cauza cresterii pretului la combustibil.
Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) a spus ca numarul romanilor care isi vor cumpara un pachet de vacanta anul acesta va creste cu pana la maximum 20%. "Daca anul trecut cresterea a fost de 16% fata de 2006, adica aproximativ 1,6 milioane de pachete de vacanta cumparate de romani in strainatate si in Romania, anul acesta ne asteptam la un procent mai mare", a declarat el.
Raducan a a spus ca circa 620.000 de romani au cumparat anul trecut pachete de vacanta in destinatii din strainatate, iar anul acesta numarul lor va creste.
Vizitatorii prezenti la Targul de Turism Bucuresti, organizat de Interpress Turism si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), a reunit circa 60 de operatori din turism, care au oferit pachete de vacanta atat in Romania cat si in strainatate, cu reduceri de
5-10% pe perioada targului.
"Anul acesta voi opta pentru Grecia sau Spania ca destinatie de vacanta, intr-un sejur de 7 nopti", a declarat Liliana Craciun, avocat, prezenta la targ.
Un alt vizitaror, Marin Anghel, asistent inginer, a spus ca a ales un circuit de 11 zile in Turcia, pentru care a platit 350 de euro. Una dintre destinatiile la mare cautare anul acesta este Antalya, preturile pachetelor variind intre 120 de euro si 1.000 de euro pentru sapte zile. "Am ales un sejur de sapte zile in Antalya pentru vacanta de vara. Preturile nu sunt mici, dar sunt pe masura serviciilor oferite", a spus Valeria Bucur, economist.
"Am gasit la targ un circuit in Portugalia si in Grecia de o saptamana, cu tarife chiar si pana in 500 de euro. Cred ca voi opta pentru Portugalia", a declarat un alt vizitaror la targ, Silvia Bairamovici, pensionara.

Destinatii la moda
Antalya (Turcia)
Kusadasi (Turcia)
Rhodos (Grecia)
Creta (Grecia)
Tenerife (Spania)
Algarve (Portugalia)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO