Eveniment

Creşterea TVA a dus la creşterea veniturilor cu 25% faţă de media lunilor anterioare, spune Boc

Autor: Mihaela Claudia Medrega

08.09.2010, 23:49 23

Cota majorată de TVA a adus în august încasări bugetare mai maricu 25% din această sursă, comparativ cu media veniturilor dinlunile anterioare, potrivit premierului Emil Boc.
"În privinţa majorării TVA, am observat că încasările în prima lunăde la implementarea TVA arată că veniturile din TVA sunt cu 25% maimari decât veniturile medii din lunile anterioare. Poate reprezentaun semnal pozitiv, dar trebuie să vedem cum evoluează lucrurile.Majorarea TVA de la 19 la 24% a însemnat o creştere practic cu 26de procente, încasările sunt cu 25% mai mari faţă de media luniloranterioare, deci suntem oarecum în grafic", a spus Boc, citat deMediafax.
TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a douaresursă pentru bugetul general, după contribuţiile sociale. Însăeste şi una dintre componentele marcate de un grad ridicat deevaziune fiscală. "La capitolul colectare şi evaziune fiscală aşruga să se aibă în vedere că este o prioritate majoră", a mai spusBoc în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Conform datelor anun­ţate de Agenţia Naţională de AdministrareFiscală, TVA a adus la buget în august 3,6 mld. lei, cu 9,35% pesteprevederile bugetare şi cu 46,9% peste încasările din august2009.
TVA a fost majorată de la 1 iulie cu cinci puncte procentuale, la24%. Creşteri ale înca­sărilor din TVA s-au înregistrat şi în iunieşi iulie, de 18% şi, respectiv, 17%, influenţa din majorarea coteifiind reflectată începând cu august.
Deficitul bugetar a ajuns după primele şapte luni la 20 mld. lei,echivalentul a 3,9% din PIB, după ce a urcat în iulie cu aproape 2mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24