• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Eveniment

Criza politică. Miniştrii USR-Plus şi-au depus demisiile, premierul nu le aprobă încă. Silviu Stratulat, casa de avocatură Stratulat Albulescu: Criza vine într-un moment critic în care aveam nevoie de reforme, de stabilitate, de investiţii, nu de instabilitate

Criza politică. Miniştrii USR-Plus şi-au depus demisiile, premierul nu le aprobă încă. Silviu Stratulat, casa de avocatură Stratulat Albulescu: Criza vine într-un moment critic în care aveam nevoie de reforme, de stabilitate, de investiţii, nu de instabilitate

Autor: Iulian Tenchiu , Răzvan Botea

08.09.2021, 00:04 260

Miniştrii USR-Plus şi-au depus marţi demisiile, dar premierul Florin Cîţu nu le-a aprobat: „Nu mă grăbesc”, spune el. Deşi demisia este un act unilateral într-o situaţie oarecare, în cazul miniştrilor aceasta devine efectivă (dacă nu este aprobată de prim-ministru) la două  săptămâni după înregistrarea ei.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri cu liderul USR Dan Barna pentru o mediere târzie a conflictului din coaliţie. „Vom găsi cele mai bune soluţii“, a promis şeful statului. Soluţiile însă nu prea sunt. Acuzaţiile au curs  şi ieri, cu nemiluita, de o parte şi de alta şi este greu de presupus că mai poate exista o reconciliere. De soarta moţiunii USR-Plus împotriva guvernului nu se mai ştiu multe. De fapt, nu se ştie mai nimic pentru că, în afară de semnatari, nimeni o sprijină.

Deşi toată lumea crede că criza politică n-ar lovi afacerile, lucrurile nu sunt tocmai aşa. Silviu Stratulat, managing partner al casei de avocatură Stratulat Albulescu, a comentat, în cadrul emisiunii de business ZF Live, impactul crizei politice asupra mediului de business din România: blocajul politic vine într-un moment critic, în care România avea nevoie de stabilitate şi investiţii.

„Criza politică vine într-un moment esenţial pentru economia românească. Într-un moment în care avem nevoie de reforme, de decizii care să stimuleze investiţiile în infras­tructură. Avem nevoie de stabilitate, generic”, a spus Silviu Stratulat.

Blocajul politic din România declanşat de ieşirea de la guvernare a USR PLUS în urma demiterii ministrului Stelian Ion este unul dintre cele mai mari din ultimii ani, a mai spus Stratulat, care a adăugat că a primit întrebări legate de impactul economic al crizei politice de la clienţi din străinătate ai casei de avocatură.

„Noi am primit deja e-mailuri de la clienţii din străinătate să ne întrebe cum considerăm că acest blocaj politic va afecta economia României şi cu siguranţă nu se aşteptau. Marea schimbare de paradigmă politică, între ghilimele, renaşterea politică uite că nu se întâmplă şi probabil că este cea mai pronunţată criză politică din ultimii ani.”

Criza politică afectează piaţa de fuziuni şi achiziţii, a mai spus avocatul: „Cu siguranţă criza politică afectează piaţa de fuziuni şi achiziţii. Este o criză politică care nu se mai termină. Cu toţii ne-am dori un partid puternic, care să ofere stabilitate. Este clar că alianţe în România nu funcţionează.”

Silviu Stratulat a remarcat că blocajul politic are ecou mai departe de căderea guvernului şi dă exemplul unui posibil blocaj în administraţia locală a Bucureştiului.

„Citeam azi pe Mediafax că este programată o şedinţă a consiliului local în care trebuie să dezbată rectificarea. Având în vedere criza politică, este foarte posibil ca PNL să nu voteze rectificarea. Este o problemă care se întinde peste tot.”

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787