Eveniment

Crizele suprapuse şi oboseala provocată de acestea scot din ce în ce mai mulţi oameni în stradă. Iar guvernul nu are cu ce calma nervozitatea pentru că este cu buzunarele goale

Crizele suprapuse şi oboseala provocată de acestea scot...

Autor: Răzvan Botea

16.01.2024, 08:30 363

Din vremea preşedinţiei lui Emil Constantinescu, acum peste 20 de ani, populaţia nu a mai atins un grad de nervozitate atât de mare ca în lunile din urmă Economia, salariile nu mai au creşteri spectaculoase. Dar nici nu se îndreapta spre ruină În anii ’90 ai secolului trecut, restructurarea economiei, privatizările au provocat multe drame, deci şi proteste Azi economia creşte, avansul salariilor este peste inflaţie şi, totuşi, nemulţumiri sunt la tot pasul.

Datele macro arată că  2023 nu a fost un an spectaculos, dar nici rău  din punct de vedere economic. Totuşi a fost un an cu proteste, începând cu greva profesorilor, prima din ultimii aproape 20 de ani. Greva profesorilor a fost urmată de mai multe proteste sau ameninţări de proteste din partea bugetarilor, inclusiv poliţişti, ceferişti sau medici.

De o săptămână, transportatorii şi fermierii ameninţă să blocheze marile oraşe din ţară, în încercarea de a obţine mai multe subvenţii şi reduceri de preţuri la RCA. Deşi peste un sfert din banii primiţi de România de la UE sunt distribuiţi ca subvenţii agricole – 22 mld. euro între 2007 – 2020 şi încă 14 mld. euro prevăzute pentru 2021 – 2027. La care se adaugă fondurile naţionale. Tractoarele moderne care blochează azi şoselele şi vămile sunt cumpărate, în majoritate, din aceşti bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO