Eveniment

Cum comenteaza presa internationala premiile romanesti obtinute la Festivalul de la Cannes

29.05.2007, 19:36 18

Premiile Palme d'Or si FIPRESCI castigate la Cannes de Cristian Mungiu, ca si premiul Un Certain Regard primit postum de Cristian Nemescu confirma o realitate cunoscuta pana acum doar de impatimitii filmului: calitatea exceptionala a noii cinematografii din Romania, comenteaza presa internationala.
The Hollywood Reporter scrie ca "dupa 12 zile, 22 de filme si 60 de ani de festival, juriul prezidat de Stephen Frears a dat verdictul duminica seara, decernand mult-ravnitul Palme d'Or lui Cristian Mungiu pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". "Distinctia confirma ca toate drumurile duc la cinematografia romaneasca, dupa ce, cu o zi in urma, "California Dreamin' (nesfarsit)" al lui Cristian Nemescu castigase premiul Un Certain Regard", adauga publicatia de specialitate.
"Mesajul din partea juriilor Festivalului de la Cannes a fost clar: Romania conduce", apreciaza si The New York Times. "La final, festivalul a acordat doua dintre cele mai importante premii ale sale unor filme romanesti, consacrand vitalitatea acestei cinematografii aflate pe val in ultima vreme. Premiul suprem, Palme d'Or, a ajuns la Cristian Mungiu pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", o privire necrutatoare, dar in acelasi timp sensibila asupra vietii in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu. La randul sau, juriul Un Certain Regard a decernat premiul principal al acestei sectiuni primului lungmetraj al lui Cristian Nemescu, "California Dreamin' (nesfarsit)", a carui actiune se desfasoara in Romania in timpul razboiului din Kosovo din 1999. A fost o victorie sfasietoare, pentru ca dl. Nemescu a murit intr-un accident de masina anul trecut, la varsta de 27 de ani", scrie cotidianul american.
Revista TIME descrie palmaresul de la Cannes ca fiind unul al "Natiunilor Unite". Alegand dintr-un total de 22 de filme in competitia oficiala, juriul prezidat de Frears a decernat "noua premii unor filme din opt tari diferite: Romania, Japonia, Statele Unite, Germania, Franta, Rusia, Coreea de Sud si Mexic. Doar Franta a avut doua filme castigatoare, iar regizorii acestora sunt din Teheran si New York", scrie prestigioasa revista.
TIME crede ca acordarea trofeului Palme d'Or lui Cristian Mungiu a fost o "alegere excelenta", filmul intrunind consensul criticii si fiind cumparat de distribuitori din intreaga lume. Premiul este, de asemenea, "un omagiu adus unei tari a carei industrie cinematografica este in crestere; un alt efort romanesc, "California Dreamin' (nesfarsit)" al lui Cristian Nemescu, a castigat cu o zi inainte premiul principal al sectiunii Un Certain Regard", adauga publicatia.
Le Nouvel Observateur considera ca succesul lui Mungiu transforma editia de anul acesta a festivalului intr-un "triumf romanesc", intrucat, cu o zi inainte, un alt film din Romania a castigat premiul Un Certain Regard, cel al regretatului Cristian Nemescu. Cotidianul francez aminteste ca in 2006, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu a obtinut Camera d'Or, iar in 2005, "Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu a castigat premiul Un Certain Regard.
Los Angeles Times scrie ca triumful lui Mungiu - care a urmat succeselor inregistrate de "Moartea domnului Lazarescu" si "A fost sau n-a fost?" si premiului Un Certain Regard castigat anul acesta de "California Dreamin' (nesfarsit)" - "subliniaza afirmarea cinematografiei romanesti ca o forta mondiala".
Pentru Liberation, juriul a dat dovada de un gust ireprosabil cand a decis sa-i acorde lui Mungiu Palme d'Or. Totodata, acest premiu "face oficial un secret cunoscut doar de cinefili: in cativa ani, Romania, care revine dintr-un spatiu politic in care imaginea era reglementata de putere, a devenit noul port al cinematografiei. Nu numai pentru ca productii din lumea intreaga isi disputa studiourile sale (...), ci mai ales pentru ca din scolile de cinema de la Bucuresti au iesit in ultimii ani o serie de cineasti tineri interesati sa depuna marturie despre transformarile dureroase prin care trece societatea post-Ceausescu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO