Eveniment

Date nesperat de bune din Statele Unite: Economia SUA a crescut mai rapid decât se aştepta în trimestrul al treilea, cu 4,9%, înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape doi ani

Date nesperat de bune din Statele Unite: Economia SUA a...

Autor: Ştefan Stan

27.10.2023, 09:54 547

Economia SUA a crescut mai rapid decât se aştepta în trimestrul al treilea, înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape doi ani, acesta fiind cel mai recent semn al rezistenţei economice a ţării, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor.

Cheltuielile puternice de consum au fost principalul motor al creşterii anualizate de 4,9% a produsului intern brut, potrivit cifrelor preliminare ale Biroului de analiză economică al Departamentului de Comerţ.

Acesta a fost un salt de la o rată de 2,1% în al doilea trimestru şi cea mai puternică cifră din al patrulea trimestru al anului 2021. Economiştii au prezis în medie o rată de 4,3%.

Mai mulţi economişti au declarat că, deşi se aşteaptă ca creşterea să încetinească faţă de ritmul extraordinar din trimestrul al treilea, perspectivele generale rămân puternice.

"Povestea de bază este cea a unui consumator rezistent, susţinut de o piaţă a muncii puternică", a declarat Eric Winograd, director de cercetare economică pe pieţele dezvoltate la AllianceBernstein. "Atâta timp cât consumatorul rămâne puternic, economia în ansamblu va rămâne la fel."

Cheltuielile de consum au crescut cu o rată anualizată de 4%, faţă de doar 0,8% în al doilea trimestru, cu o creştere solidă atât în sectorul bunurilor, cât şi în cel al serviciilor.

Cheltuielile întreprinderilor cu stocurile, care tind să fie volatile, au oferit, de asemenea, un impuls substanţial în al treilea trimestru, care probabil se va detensiona în al patrulea trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO