Eveniment

Datoria externa privata ar putea presa pe curs

29.11.2005, 17:57 16

Sumele pe care firmele private trebuie sa le ramburseze in decembrie, in contul imprumuturilor atrase din strainatate, reprezinta un maxim istoric lunar si ar putea influenta cursul leului in sensul deprecierii monedei nationale.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, serviciul datoriei externe private va depasi in luna decembrie 700 de milioane de euro, volum nemaiintalnit pana in prezent.

La aceste sume se vor adauga aproape 200 de milioane de euro, reprezentand plati in contul datoriei publice si public garantate.

Cifrele ar putea fi ajustate in jos, daca unele companii isi vor rescadenta imprumuturile, dar exista si varianta unei majorari din reevaluarea creditelor in dolari, ceea ce ar putea duce la un serviciu total al datoriei externe in decembrie de aproape un miliard de euro.

Dupa o apreciere puternica a monedei nationale in primele noua luni, respectiv un plus de 10,2% in raport cu euro, leul a inceput treptat sa piarda teren, iar cursul s-a stabilizat in jurul nivelului de 3,65 lei/euro.

Intoarcerea trendului a fost determinata de masura adoptata de BNR prin care a limitat volumul sumelor atrase in cadrul operatiunilor de sterilizare si a diminuat puternic dobanda la care intervenea in piata.

Scaderea randamentelor pentru moneda nationala a facut neatractiva vanzarea de valuta pentru lei si a determinat chiar un comportament invers, intrucat dobanzile in valuta erau in unele cazuri mai bune decat la lei.

Piata valutara din ultima perioada este caracterizata de volume mici de tranzactionare si o volatilitate scazuta. Chiar daca banca centrala a anuntat intentia de a creste sumele atrase din piata, institutiile de credit s-au comportat prudent si n-au inceput o vanzare in forta de valuta.

Pe o astfel de piata, aparitia unor ordine mai mari pentru cumpararea de valuta ar putea determina o crestere rapida a cotatiilor, mai ales daca o parte semnificativa din datoria externa privata este concentrata pe cateva companii.

In acest context, incasarea celor 500 de milioane de euro din emisiunea de euroobligatiuni derulata de Banca Cormerciala Romana ar putea sa nu mai reprezinte o problema pentru banca centrala.

De remarcat ca o buna parte din aceste plati ar putea reprezenta scadente la credite atrase din exterior chiar de bancile comerciale. La finele lunii septembrie, bancile cumulau imprumuturi externe de 6,5 miliarde de euro,

din care aproape 2,5 miliarde de euro aveau scadente de sub un an.

Numai in trimestrul trei, datoria externa cumulata de banci a crescut cu 1,1 miliarde de euro, majoritatea reprezentand credite pe termen scurt - 900 de milioane de euro. La aceeasi data, sectorul nebancar inregistra o datorie externa de 8,7 miliarde de euro, scadentele sub un an reprezentand o componenta importanta (2,5 miliarde de euro).

Totalul datoriei externe a Romaniei se ridica la 28,2 miliarde de euro, incluzand si imprumuturile subordonate, care insumeaza trei miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO