♦ Economia creşte, nu cu cât era de aşteptat la început de an, dar datoria publică creşte şi mai mult: administraţia a adăugat 94 mld. lei la datoria publică în primele 9 luni din 2023 ♦ Plăţile cu dobânzile, de 30 mld. lei la 10 luni din 2023 (ultimele date), înseamnă 44% din deficitul bugetar de 63 mld. lei înregistrat în această perioadă ♦ Nivelul datoriei publice ca pondere în PIB, chiar dacă a trecut de 50%, nu pare mare, prin comparaţie cu alte state, Italia de pildă ♦ Din acest motiv, agenţiile americane de evaluare financiară păstrează România pe treapta „recomandată investiţiilor“, chiar dacă e o notă abia deasupra lui „nerecomandat investiţiilor“.
Datoria publică a României a ajuns la 760 mld. lei (152 mld. euro) şi a trecut de 50% din PIB, arată cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe. La final de 2022, datoria publică era de 666 mld. lei, ceea ce înseamnă că în primele trei trimestre datoria publică a crescut cu 94 mld. lei (19 mld. euro), în vreme ce economia a crescut anemic - nimeni nu mai speră într-o creştere de peste 1,5% în acest an.
Problema majoră a bugetului nu e atât a datoriei sau a dobânzilor la credite, ca pondere în PIB sau în buget, ci că veniturile bugetului sunt foarte mici. Dacă ne uităm pe execuţiile bugerare din ultimii ani, vedem că veniturile sunt undeva, în medie, la 32% din PIB. Doar că veniturile fiscale sunt la 27% din PIB. Restul până la 32-33% din PIB sunt fonduri UE. Media veniturilor bugetare în UE este de 45% din PIB.