Eveniment

De azi, la Petrom vin la putere pantofii cu toc

15.06.2006, 00:00 30

Mariana Gheorghe, 50 de ani, preia de azi sefia operatiunilor celei mai mari companii romanesti, cu afaceri anuale de circa 3 miliarde de euro.

Pozitia de director general executiv al Petrom a fost detinuta din februarie 2003 pana acum de catre Gheorghe Constantinescu, care a fost reconfirmat pe post in 2004, anul preluarii companiei de catre grupul austriac OMV.

Constantinescu a fost numit de catre Ministerul Economiei si Comertului, actionarul majoritar al companiei la acea data.

Mariana Gheorghe, fost reprezentant al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in Consiliul de Administratie al Petrom, devine oficial director executiv al companiei, dupa ce anuntul a fost facut inca din aprilie. Mariana Gheorghe

si-a dat demisia din pozitia detinuta la BERD in urma cu doua luni.

Noul sef al Petrom va avea responsabilitati in domeniul strategiei corporative, resurse umane, sanatate, siguranta, mediu, calitate si comunicare.

Mariana Gheorghe a lucrat pentru BERD de 14 ani, fiind senior banker pentru Europa de Sud - Est si Caucaz. Ea are experienta in domeniul tranzactiilor internationale de finantare si a sectorului de petrol si gaze. Ea a lucrat strans cu firma petroliera inca din faza de preprivatizare a companiei. In 2002, Petrom a contractat de la BERD un credit, care ulterior a fost convertit in actiuni. BERD detine astfel 2,02% din Petrom.

Constantinescu va prelua postul de Senior Counselor (consilier principal) al presedintelui OMV, Wolfgang Ruttenstorfer (care este si presedintele CA al Petrom), unde va avea atributii legate de alinierea standardelor companiei romanesti la cerintele Uniunii Europene.

Omul-cheie in Petrom ramane insa austriacul Werner Schinhan, actualul director general executiv adjunct al companiei, care are atributii legate de strategia de dezvoltare sau fuziuni & achizitii.

Preluarea conducerii Petrom de catre Mariana Gheorghe consolideaza o tendinta care a aparut in ultima vreme pe piata romaneasca, potrivit careia tot mai multe femei au acces la pozitii de top management la companii mari.

Astfel, Liliana Solomon conduce de la finele anului trecut operatiunile operatorului de telefonie mobila Vodafone, iar din toamna lui 2005 Anca Ioan ocupa pozitia de director executiv la Tiriac Holdings, companie care administreaza afacerile lui Ion Tiriac, de peste un miliard de euro pe an.

Schimbarea top-managementului Petrom nu presupune modificari suplimentare ale strategiei anuntate de catre companie pana in 2010.

Austriecii au demarat anul trecut un amplu program de restructurare prin care urmaresc eficientizarea activitatilor Petrom dar si trecerea acesteia de la statutul de companie nationala la cel de multinationala prin extinderea operatiunilor in Balcani.

Pana in 2010, Petrom a anuntat un program de investitii de 3 miliarde de euro, din care un miliard este destinat modernizarii si retehnologizarii celor doua rafinarii aflate in portofoliul companiei, Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti.

Petrom a incheiat anul trecut cu un profit net de 391 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro. In primul trimestru al anului acesta, compania a obtinut un profit net de 247 mil. euro la o cifra de afaceri de 877 mil. euro.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO