Eveniment

Deficit-record de 20 mld. lei la fondul de pensii anul viitor

Ionuţ Du­mitru, preşedintele Consi­liului Fiscal

Ionuţ Du­mitru, preşedintele Consi­liului Fiscal

Autor: Adelina Mihai

25.11.2014, 00:07 253

Deficitul fondului de pensii va atinge un nivel record, de circa 20 de miliarde de lei anul viitor, adâncit cu precădere de scăderea încasărilor din contribuţiile angajatorilor şi de ajustarea pensiilor cu nivelul inflaţiei şi al creşterii economice.

„Reducerea CAS va adânci cu siguranţă deficitul fondului de pensii de anul viitor. Un alt factor care va influenţa deficitul va fi reprezentat şi de transferurile către pilonul II (pensii private obligatorii- n.red.), unde contribuţia va creşte de la 4,5% la 5% din venitul brut al salariatului“, a spus Ionuţ Du­mitru, preşedintele Consi­liului Fiscal.

În 2013, statul a plătit pensii de 50 de miliarde de lei celor 5,2 milioane de pensionari, iar deficitul la bugetul asigurărilor sociale de stat a ajuns la 12 mld. lei. Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator va reduce încasările la bugetul pensiilor cu circa 6 mld. lei şi, împreună cu creşterea automată a pensiilor (generată de indexarea în funcţie de nivleul inflaţiei şi al creşterii economice), va duce deficitul fondului de pensii până la pragul de 20 mld. lei. Cel mai mare deficit la pensii a fost înregistrat în 2011, când a ajuns la 13 mld. lei.

„Singura soluţie pe termen scurt pentru acest deficit este îngheţarea pensiilor până când sistemul va reuşi să se echilibreze“, a spus Marian Preda, decanul Facultăţii de sociologie a Universităţii din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO