Eveniment

Deficitul comercial a sărit în aprilie cu 900 mil. euro după patru luni de corecţie

Deficitul comercial a sărit în aprilie cu 900 mil. euro după patru luni de corecţie

Deficitul comercial a sărit în aprilie cu 900 mil. euro după patru luni de corecţie

Autor: Liviu Chiru

09.06.2011, 23:55 821

Încetinirea rapidă a exporturilor din luna aprilie a împinsdeficitul comercial la 897 de milioane de euro, cu 12 milioane deeuro mai mult decât consemna în aprilie 2010, întrerupând astfel oserie de patru luni consecutive în care se ajustase.

Faţă de luna martie, exporturile au scăzut cu peste 16%, pânăla 3,3 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au dovedit mairigide, încetinind cu numai 13%, până la 4,1 miliarde de euro,potrivit datelor publicate de Institutul Naţional deStatistică.

Analiştii spun că întărirea leului - luna aprilie a adus vârfuriale ultimului an atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar - a avutun efect rapid asupra exporturilor.

"Considerăm că fluctuaţiile cursului au un impact importantasupra exporturilor, dat fiind faptul că exportatorii au, de multeori, marje comerciale reduse şi preţurile de export sunt fixate debeneficiari", spune Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit ŢiriacBank.

După scăderea de volum a exporturilor din aprilie, ritmul anualde creştere a încetinit la numai 17%, de la aproape 37% în lunamartie. Dinamica lor se apropie astfel de cea a importurilor, careurcă cu 13% faţă de aprilie 2010.

"Importurile au decelerat la rândul lor din cauzaîncetinirii creşterii exporturilor - care au un conţinut ridicat debunuri importate - şi a consumului intern afectat de reducereaveniturilor reale şi de pesimismul consumatorilor", mai spuneBucşa.

El consideră că datele nu sunt pozitive pentru leu, deteriorareaschimburilor comerciale putând să atragă pe viitor o depreciere acursului. Rămâne de văzut dacă exportatorii vor reuşi să îşigăsească ritmul la noul palier de curs, de 4,1 lei pentru un euro,având în vedere că vârfurile din primăvară fuseseră atinse încontextul unui euro de peste 4,2 lei.

Deficitul din aprilie, de aproape 900 de milioane de euro,alimentat şi de importurile pentru Sărbătorile de Paşti, este celmai mare din noiembrie anul trecut, când se făceau importurilepentru Crăciun, dar şi de combustibil pentru iarnă.

De altfel, exceptând luna noiembrie, deficitul lunar era încontracţie (faţă de aceeaşi lună a anului precedent) din august2010, reflectând o plafonare a importurilor, angrenată şi deslăbirea cererii interne, după măsurile dure de ajustareimplementate de Guvern în vara trecută.

Ştirile dezamăgitoare privind comer­ţul internaţional continuăseria de veşti negative venite dinspre sistemul real în ultimavreme.

Datele publicate săptămâna aceasta de Statistică au mai arătat oîncetinire a producţiei industriale (aflată de altfel în strânsăcorelaţie cu exporturile), ritmul de creştere încetinind la 6,3% înaprilie de la 7,4% în martie şi 12,7% în februarie. Totodată,vânzările de retail au consemnat o scădere cu 6,2% în aprilie faţăde aceeaşi lună din 2010, faţă de 5,8% în martie. "Datele publicaterecent privind sectorul real nu sunt pozitive. Noi date negativevor contura imaginea unei scăderi a Produsului Intern Brut întrimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi", spune NicolaeCovrig, economist în cadrul Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO