Eveniment

Deficitul de cont curent si datoria externa, in crestere

25.07.2005, 19:36 14

Deficitul contului curent a depasit in luna mai cu aproape 800 de milioane de euro nivelul inregistrat in aprilie, ajungand la 2,1 miliarde de euro, valoare cu 71,5% mai ridicata decat cea consemnata in primele cinci luni ale anului trecut, potrivit datelor provizorii ale Bancii Nationale.

Cu toate acestea, ritmul de crestere a deficitului de cont curent a fost mai mic, scazad de la 85% in primul trimestru la 77% dupa primele patru luni si 71,5% la finele lunii mai.

In primele 5 luni ale anului, schimburile comerciale (in preturi fob-fob) au inregistrat un deficit in valoare de 2,538 miliarde de euro, cu 934 milioane de euro (58,2%) mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2004.

Capitolul venituri (sume oficiale provenite din munca in strainatate) prezinta un sold negativ de 624 milioane de euro, cu 91 de milioane de euro mai mare decat in primele 5 luni ale lui 2004.

In acelasi timp, valoarea transferurilor curente, indicator al fondurilor remise dar neinregistrate ca atare de catre romanii din strainatate, a avansat cu doar 117 milioane de euro fata de anul trecut, pana la 984 milioane de euro, nereusind sa compenseze dezechilibrele celorlalte doua componente.

Statisticile BNR arata ca datoria externa pe termen mediu si lung a atins, la sfarsitul lunii mai, nivelul de 21,116 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 16,4% fata de valoarea de la 31 decembrie 2004. Din aceasta suma, datoria externa publica si public garantata constituie o pondere de 51,5%, adica 10,87 miliarde de euro. Restul de 9,3 miliarde de euro reprezinta datorie privata, negarantata public. Sporul acestei componente a datoriei externe fata de inceputul anului, de 20,7%, este responsabil in cea mai mare parte pentru cresterea de ansamblu a datoriei externe.

Potrivit acelorasi date, serviciul datoriei externe pentru perioada 1 ianuarie - 31 mai a anului curent se ridica la nivelul de 1,4 miliarde de euro.

Rezervele internationale disponibile la Banca Nationala (inclusiv aur) se ridicau, la sfarsitul lunii mai, la 14,372 miliarde de euro, ceea ce a determinat o imbunatatire a gradului de acoperire (a importurilor prin rezerve BNR) de la 5,2 luni de import la inceputul anului pana la 5,7 luni de import la sfarsitul lunii mai a anului curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO