Eveniment

Dinel Staicu: Fratele meu s-a ocupat de trafic de influenţă şi mită

Dinel Staicu: „Fratele meu, fiind mai mic, a fost crescut ca şi copilul meu. El a vrut să facă o faptă bună, dar păcatul meu a fost că i le-am prezentat pe cele două avocate, că sunt fete deştepte, că trebuie să aibă încredere în ele.“

Dinel Staicu: „Fratele meu, fiind mai mic, a fost crescut ca şi copilul meu. El a vrut să facă o faptă bună, dar păcatul meu a fost că i le-am prezentat pe cele două avocate, că sunt fete deştepte, că trebuie să aibă încredere în ele.“

Autor: Catalin Lupasteanu

13.08.2013, 21:47 530

Omul de afaceri Dinel Staicu a spus că a primit o scrisoare de la fratele său, Marian Staicu, în care acesta a recunoscut integral faptele de corupţie prezentate de procurori în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Staicu a fost chemat ieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a da declaraţii în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Staicu în dosarul Băncii Interna­ţionale a Religiilor. El a fost reţinut la finalul zilei, procurorii cerând arestarea preventivă.

Staicu a spus că fratele lui este cel care s-a ocupat de tot ce înseamnă trafic de influenţă şi dare de mită la Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a menţionat că în perioada în care a fost în închisoare, toate firmele sale au fost administrate de Marian Staicu, iar acesta a avut acces la bani.

El a mai precizat însă că, în opinia lui, avocatele Adriana Dascălu şi Ileana Alina Răducan l-au înşelat pe fratele său şi i-au cerut de la 100.000 de euro până la 1,5 milioane de euro. „Fratele meu, fiind mai mic, a fost crescut ca şi copilul meu. El a vrut să facă o faptă bună, dar păcatul meu a fost că i le-am prezentat pe cele două avocate, că sunt fete deştepte, că trebuie să aibă încredere în ele. Ele făceau teste cu el, îi cereau să dea câte 100.000, că îl scăpăm luna asta, luna următoare“. El a mai spus că nu ştia că s-au strâns bani pentru mită, precizând că nu a avut niciodată bani, ci doar acţiuni.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare.

Instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Procurorii DNA au arătat că suma iniţială pretinsă de avocata Dascălu a fost de 2,5 milioane de euro, redusă ulterior la 2 milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro. Din completul care a judecat con­testaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

Dinel Staicu, care şi-a schimbat numele de familie în Nuţu în 2011, este cunoscut ca fost proprietar al echipei de fotbal FC Uni­versitatea Craiova.

În 2010, a fost şeful SIF Oltenia. Staicu a mai construit Muzeul Comunismului de la Scorniceşti şi Palatul Republicii Socialiste de la Podari.

Un alt caz: un director al APIA şi un membru al PC, urmăriţi penal pentru luare de mită

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru al PC şi director al unei firme, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în timp ce Mugur George Voinea (membru al PC), director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro.  Cătălin Lupăşteanu

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO