Eveniment

Distribuitorii de gaze: Cu cat se amana mai mult scumpirile, cu atat impactul va fi mai mare in viitor

29.09.2008, 20:03 28

Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, cele mai mari firme de furnizare a gazelor naturale, spun ca pierderile inregistrate in urma deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a mentine pretul nemodificat la gaze se vor accentua pana la sfarsitul anului, iar impactul va fi mai mare asupra clientilor casnici atunci cand va avea loc urmatoarea ajustare a preturilor.

Companiile au cerut o majorare cu cel putin 10% a pretului de vanzare al gazelor de la 1 octombrie, dar ANRE a decis sa mentina actualul nivel de pret pana la sfarsitul anului in ciuda scumpirii gazelor din import. Furnizorii spun ca importurile de gaze vor ajunge si la 600 de dolari pe mia de metri cubi pana la sfarsitul anului, in timp ce ANRE nu recunoaste decat 480 de dolari de mia de metri cubi.
"De vreme ce pretul final nu a fost ajustat incepand din luna octombrie, pierderile suportate de catre E.ON Gaz Romania, numai din nerecunoasterea costurilor de achizitie a gazelor naturale, vor ajunge la circa 50 de milioane de lei pana la finele acestui an. In aceste conditii, compania intampina tot mai multe dificultati in achizitionarea de cantitati suficiente de gaze naturale pentru sezonul rece", spun reprezentantii E.ON Gaz Romania.
Distrigaz Sud anunta aceeasi majorare a pierderilor, dar evita sa dea un nivel concret. "Nerecunoasterea costurilor de achizitie a gazului natural la 1 octombrie 2008 va determina o majorare a pierderilor pentru Distrigaz Sud. Pentru consumator, cu cat se amana mai mult timp aplicarea metodologiei de tarifare, ale carei efecte sunt graduale, cu atat situatia va fi mai dificila datorita impactului social si economic", au declarat reprezentantii Distrigaz Sud. Ambele companii spun ca vor adopta o politica mult mai rigida fata de clientii rau-platnici.
"Aceasta decizie (de a nu modifica pretul gazelor) nu va permite functionarea societatii in conditii normale de piata. Pentru a nu deteriora sanatatea financiara a companiei, Distrigaz Sud va fi nevoita sa adopte o atitudine riguroasa in ceea ce priveste gestionarea recuperarii sumelor facturate. De asemenea, daca situatia se prelungeste, va fi afectata politica de investitii pentru dezvoltarea si imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor (receptie, consiliere, produse noi), modernizarea cladirilor si a mijloacelor tehnice", mai spun reprezentantii Distrigaz Sud.
E.ON Gaz spune ca va avea o politica de toleranta zero fata de clientii cu datorii si ca populatia va suferi un impact major cand va avea loc ajustarea preturilor la gaze naturale.
"Cu cat ajustarea pretului final la gazele naturale se amana mai mult, cu atat mai mare va fi impactul asupra consumatorilor, din moment ce aceasta ajustare va trebui sa acopere pierderile inregistrate de furnizori pana la acel moment. E.ON Gaz Romania va aplica fara compromisuri politica de toleranta zero fata de consumatorii rau-platnici si ar putea lua, de asemenea, masuri legale impotriva acestei decizii", spun reprezentantii companiei.
Cea mai recenta majorare a preturilor gazelor furnizate populatiei a avut loc la 1 iulie, cand tarifele au crescut in medie cu 12,5%. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO