Eveniment

Dormim mai mult cu o oră: Când trece România la ora de iarnă?

Dormim mai mult cu o oră: Când trece România la ora de iarnă?

Autor: Alexandru Nanu

22.10.2021, 21:04 17711

România trece în luna octombrie, la fel ca în anii precedenţi, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna curentă.

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în acest an, în noaptea dintre 30 şi 31 octombrie în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră. 

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se va mai trece la ora de iarnă, ca urmarea a deciziei Comisiei Europene.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

 
 
AFACERI DE LA ZERO