Eveniment

DuPont:Trebuie sa concurati si cu altii pentru a atrage investitiile noastre

27.06.2005, 19:14 28

Gigantul american DuPont, cu afaceri anuale de 27 de miliarde de dolari, a pus piciorul serios in piata romaneasca o data cu deschiderea unei subsidiare si anunta ca urmareste posibile tinte de achizitii si constructia unor facilitati de productie de tip greenfield.

"In ultimii doi ani am definitivat planurile pentru Romania, iar in urma cu un an am decis ca nu putem ignora aceasta piata pe care o consider foarte atractiva. Vrem sa devenim jucatori seriosi pe aceasta piata unde nu vad nici un fel de riscuri, ci mai degraba provocari", spune Mathieu Vrijsen, presedintele diviziei Europe & Midlle East DuPont.

El spune ca DuPont urmareste posibile achizitii pe piata romaneasca, fara a oferi detalii suplimentare. "Suntem foarte atenti cu achizitiile. Nu este vorba de bani. Planul nostru pe cinci ani va cere achizitii. Studiem oportunitatile, insa este prea devreme sa spunem ceva acum. Nu va asteptati la surprize in acest an, dar pana in 2010 vor aparea", afirma Vrijsen.

DuPont a avut anul trecut afaceri de 50 de milioane de dolari (42 mil. euro) pe piata romaneasca, in principal din afaceri cu pesticide si erbicide si seminte prin intermediul companiei Pioneer Romania, si estimeaza pentru acest an afaceri de 75 de milioane de dolari (62,5 mil. euro). Compania si-a deschis recent o subsidiara la Bucuresti, adauand portofoliului sau de afaceri din Romania, pe langa divizia de agricultura si alimentatie, si pe cele de constructii si infrastructura, industria auto, petrol si gaze naturale.

Vrijsen spune ca la baza deciziei de a intra mai puternic pe piata romaneasca a fost si faptul ca partenerii companiei din industria auto au venit masiv in Romania. "Clientii nostri din industria auto se muta in zona Europei Centrale si de Est, care a devenit un nou Detroit al lumii", spune Vrijsen. El spune ca asa cum DuPont a investit in Europa de Est pentru a veni dupa partenerii sai de afaceri, la fel se va intampla si cu unii dintre furnizorii companiei la nivel mondial.

"Veti vedea si alte companii venind in Romania", sustine Vrijsen.

El confirma trendul existent la nivel mondial de mutare a capacitatilor de productie din vestul Europei catre est si Asia. "In vestul Europei nu vad deschiderea de noi capacitati de productie, ci mai degraba extinderi ale celor existente. Avem proiecte de 20-40-100 de milioane de dolari pentru Europa de Est pentru ca credem in aceasta zona. Romania va trebui sa concureze cu Polonia, Rusia si Cehia pentru a atrage astfel de investitii. Iar astfel de proiecte nu vor suplini doar cererea de pe piata interna, ci vor fi destinate si exportului. Avem 20 de proiecte pentru Europa Centrala si de Est, din care unele le vom realiza, altele nu", afirma Vrijsen.

Pioneer Romania, o companie DuPont, a anuntat demararea unei investitii de 26 mil. $ (22 mil. euro) in constructia langa Bucuresti a uneia dintre cele mai mari fabrici de seminte din Europa, din a carei productie o parte insemnata va fi exportata.

Grupul DuPont are activitati in agricultura, nutritie, electronica, comunicatii, siguranta si protectie, case si constructii, transport si echipamente. Compania are in Europa Centrala si de Est si in Orientul Mijlociu afaceri anuale de 1,2 mld. $ (un miliard de euro) pe care vrea sa le urce pana in 2010 la 3 mld. $ (2,5 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24