Eveniment

Economia este in recesiune: Basescu spune ca BNR a avut un optimism contrazis de realitate

Economia este in recesiune: Basescu spune ca BNR a avut un optimism contrazis de realitate
14.06.2009, 18:34 26

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri sec, la ora 11, la sedinta extraordinara a Guvernului ca economia romaneasca intra in recesiune, ceea ce inseamna ca in loc sa iesim din criza care a lovit puternic afacerile si valoarea activelor, ne afundam mai mult in probleme si blocaj financiar. Declaratia a venit ca o lovitura in plex duminica, cand romanii erau la plaja sau isi planificau concediile.

"Parerea mea este, desi nu am elemente definitive, ca optimismul manifestat de BNR in luna aprilie nu are acoperire in evolutiile viitoare economice si vom avea scadere si in trimestrul doi, ceea ce inseamna intrare in recesiune dupa toate normele", a spus Basescu la Palatul Victoria. Este pentru prima data cand Basescu a criticat public Banca Nationala care a prezentat estimari optimiste privind situatia economica, previziuni care sunt contrazise acum de realitate. Pe baza estimarilor BNR si FMI, Guvernul si-a facut proiectia bugetara din acest an, iar acum trebuie sa opereze o noua rectificare bugetara " in scadere", ceea ce inseamna ca statul nu-si incaseaza veniturile proiectate si trebuie sa taie din cheltuieli. Daca nu se va intampla acest lucru, Guvernul poate sa fie in situatia sa nu poata sa plateasca salariile incepand din toamna.
Ieri, BNR a replicat prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, ca banca centrala a avut in scenariu scaderea economiei in primul trimestru, iar sperantele se legau de a doua parte a anului, fiind posibil sa incheiem anul macar cu o crestere de 0,1- 0,2%.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care de obicei avea estimari apropiate de realitatea economica, a declarat in mai, spre surprinderea tuturor analistilor, ca isi mentine speranta ca economia va inregistra un avans pozitiv pana la sfarsitul anului.
Discursul sau optimist a ramas aproape singular pe piata, in timp ce analistii devin tot mai pesimisti, revizuind in scadere estimarile spre o contractie a economiei de 5-7%, in conditiile reducerii semnificative din aprilie a exporturilor si importurilor, dar si a serviciilor, retailulului si productiei industriale.
Cea mai pesimista prognoza o are ING Bank, care vede o contractie de 7,1%, fata de estimarea oficiala de 4%.
Declinul economiei din primul trimestru, de 6,2%, a luat prin surprindere chiar si pe cei mai pesimisti analisti, iar incadrarea in prognoza convenita, minus 4,1%, pentru acest an de autoritati cu FMI si Comisia Europeana, ramane incerta.
 
 
Jurnal de criza: cum s-a transformat "V" in "W" si apoi in "L"
 
21 mai - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR - In toamna economia revine pe plus. Inca mai cred ca vom avea o recesiune in V
 
22 mai - Jeffrey Franks, FMI: Iesirea din recesiune a Romaniei, sub forma de U. Economia revine in teritoriul pozitiv spre finalul acestui an sau in 2010.
10 iunie - Eugen Dijmarescu, viceguvernator BNR : Romania are o recesiune de tipul "L", iar economia isi va reveni de abia dupa trimestrul al treilea
14 iunie - Traian Basescu: Daca imprumutam banii sa dam salarii, puteti sa considerati ca ne pregatim de intrare in derapaj economic si social.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO