Eveniment

Economia sta mai rau decat anticipau analistii. Sectorul financiar si comertul s-au ajustat puternic

Economia sta mai rau decat anticipau analistii. Sectorul financiar si comertul s-au ajustat puternic

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Semnalele din aprilie sunt pozitive, dar nu ma hazardez sa spun ca incepem sa iesim din criza. Dupa evaluarile care exista acum, dar pe care nu mi le asum, se pare ca incepem sa ne revenim, dar nu pot sa spun ca Romania a intrat pe drumul de iesire. (...) Ma asteptam la o scadere si mai puternica pe primele trei luni, undeva la 8%.

17.05.2009, 18:45 10
 
Potrivit datelor preliminare publicate vineri de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut in primele trei luni ale anului cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut, si cu 2,6% fata de ultimul trimestru din 2008. Evolutia pe componente va fi prezentata de INS in 2 iunie.
„Situatia economica este mai rea decat se asteptau analistii, iar perspectivele economiei in perioada urmatoare nu sunt unele favorabile. Pe rate anuale declinul va deveni mai accentuat", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Practic, economia a intrat in recesiune tehnica deoarece PIB-ul ajustat sezonier a scazut doua trimestre consecutiv comparativ cu trimestrele anterioare. Se vorbeste de recesiune daca PIB ajustat sezonier scade de la un trimestru la altul, pentru ca astfel se masoara evolutia continua a economiei. In ultimul trimestru din 2008, economia a scazut, ajustata sezonier, cu 3,4% comparativ cu trimestrul anterior.
Majoritatea estimarilor analistilor mergeau pe o rata anuala de scadere a economiei de 2,5% in primul trimestru din acest an.
 
Serviciile, surpriza neplacuta
Daca pe componenta industriei era asteptata continuarea declinului, principala surpriza neplacuta a venit de la sectorul serviciilor, care aduce aproximativ jumatate din PIB, acest domeniu fiind in ultimii trei ani principalul motor al cresterii economiei.
„Serviciile au inregistrat probabil cea mai puternica contractie in primul trimestru din acest an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, de 4% sau 5%. Ceva destul de grav s-a intamplat. Serviciile au o persistenta, nu se modifica foarte usor. Daca seria a fost afectata foarte puternic, riscurile privind o scadere mai accentuata a economiei sunt foarte mari. Nu au cum sa-si revina foarte usor in perioada urmatoare", a explicat Chidesciuc.
Si Melania Hancila, economistul-sef al Voskbank, considera ca industria si serviciile au fost principalele sectoare care au determinat o asemenea contractie a economiei.
Industria a incetinit semnificativ, afectata de reducerea cererii de importuri in UE, iar analistii estimeaza ca a inregistrat cel mai probabil o contractie de doua cifre. In primele trei luni ale anului, productia industriala a scazut cu 11,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In ceea ce priveste sectorul serviciilor, evolutia nefavorabila a fost indusa de comertul cu amanuntul, activitatile de transport, tranzactiile imobiliare, dar si de sectorul intermedierilor financiare. Incetinirea creditarii si scaderea profitabilitatii bancilor s-au vazut in reculul componentei financiare.
Sectorul constructiilor a rezistat bine in ciuda temerilor privind o incetinire sau chiar o corectie semnificativa a pietei, mentinandu-se pe plus. Totodata, agricultura a ramas in teritoriul pozitiv sau s-a apropiat de zero, sustin analistii. Cu toate acestea, performanta pozitiva modesta a constructiilor si a agriculturii nu a reusit sa contrabalanseze evolutia din primul trimestru in conditiile in care acestea au o pondere scazuta in PIB.
Economistul-sef al BCR Lucian Anghel afirma ca primul trimestru nu este relevant pentru intregul an. „Trimestrul patru, care probabil va fi cel mai bun din 2009, are o pondere aproape dubla fata de primul", a explicat Anghel.
In opinia analistilor, mai exista o sansa pentru a se inregistra la sfarsitul anului o contractie de 4%, insa probabilitatea atingerii tintei stabilite scade pe masura ce autoritatile nu aplica masuri adecvate pentru Mircea Geoana, presedinte PSD: Azi (vineri - n.r.) Romania a intrat in mod oficial in recesiune. Trebuie sa recunoastem ca este o veste care ne priveste pe toti. (...) Aceasta criza nu are doar cauze externe, internationale. Exista o criza interna in problema aceasta. (...) Solutia de criza este protectia sociala si stiularea consumului tocmai prin cresterea veniturilor micigestionarea crizei si atenuarea efectelor acesteia asupra economiei.
„Mai sunt inca sanse pentru o scadere economica mai mica de 4%, insa autoritatile trebuie sa ia masuri urgente si sa demareze proiectele de investitii, si sa mareasca gradul de absorbtie al fondurilor europene deoarece, in conditiile actuale, fiecare banut este important si doar un management eficient al lichiditatilor si al cheltuielilor bugetare mai poate netezi contractia", apreciaza Hancila.
Agricultura si constructiile mai pot salva ceva, insa sunt doua sectoare volatile, iar contributia acestora in urmatoarele trimestre este destul de incerta.
Potrivit Eurostat, Romania s-a plasat pe pozitia a cincea in UE dupa scaderea de 6,4% a PIB din primul trimestru fata de perioada similara a anului trecut si pe locul opt in functie de declinul de 2,6% comparativ cu ultimele trei luni din 2008. In schimb, in ceea ce priveste rata anuala a inflatiei din aprilie, de 6,5%, Romania este pe primul loc in UE.
 
BERD: Ajustare „dura"
Presedintele BERD Thomas Mirow considera ca estimarea privind scaderea PIB-ului Romaniei cu 4% este realista, intrucat primul trimestru a fost „ciudat" din punct de vedere al evolutiei economiilor din intreaga lume, sustinand ca situatia se va imbunatati. El a explicat, dupa o conferinta de presa organizata la Londra cu ocazia reuniunii anuale a BERD, ca estimarea privind contractia economica este in continuare „realista", chiar daca economia a scazut in primul trimestru cu 6,4% fata de perioada similara din 2008.
„Este realista pentru ca noi toti credem ca primul trimestru a fost in mod particular ciudat si ca acum lucrurile se vor imbunatati. Am vazut o contractie severa a economiilor aproape in toata lumea, inclusiv in state vest-europene mari, precum Germania, si asta a jucat un rol important in regiune, in contextul in care Germania este un jucator important pe pietele de export", a explicat Mirow citat de Mediafax.
In ceea ce priveste ajustare economiei romanesti, presedintele BERD a caracterizat evolutia ca fiind „dura". „Nu as vorbi despre o ajustare brutala, dar in Romania a fost in mod cert o ajustare dura, in contextul in care deficitul de cont curent a scazut semnificativ in primele luni din acest an".
 
Optimism de la autoritati
Dupa ce la inceputul anului autoritatile debordau de optimism, prin martie au admis ca scaderea economiei este inevitabila. Sperantele s-au mai temperat, oficialii spunand ca se vad semnale de redresare din al doilea trimestru.
Presedintele Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca se astepta la o scadere si mai puternica pe primele trei luni, undeva la 8%, sustinand insa ca semnalele din aprilie sunt pozitive si ca nu sunt indeplinite standardele pentru a se putea spune ca economia este in recesiune. Basescu a spus ca cifrele inregistrate in primul trimestru din 2009 confirma criza economica, precizand insa ca nu sunt indepliniteEmil Boc, premierul Romaniei: Eu vad partea plina a paharului, era de asteptat sa avem o scadere economica in primul trimestru. Ceea ce este imbucurator este ca incepand cu lunile martie si aprilie se intrevad semne de redresare economica. (...) Avem semnale de redresare, iar Guvernul va apasa pana la fund pedala investitiilor pentru salvarea locurilor de munca. standardele pentru a se putea declara ca Romania este in recesiune.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu considera ca economia a raspuns „foarte bine" la criza financiara in primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste asteptari. Premierul Emil Boc a declarat ca prefera sa vada „partea plina a paharului" in ceea ce priveste recesiunea economica, in conditiile in care se intrevad semne de redresare in lunile martie si aprilie.
 
Iesim pe pietele internationale
Romania intentioneaza sa se imprumute de pe pietele finaciare internationale in a doua jumatate a anului, pana la primirea celei de-a doua transe a finantarii coordonate de FMI, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.
Guvernul intentioneaza sa adopte decizia de imprumut si cadrul legal necesar in aceasta luna, iar o emisiune de obligatiuni ar putea avea loc incepand cu septembrie, a declarat Dragoi, prezent la reuniunea organizata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), la Londra.
Oficialul Ministerului Finantelor considera ca Romania ar putea inregistra o contractie mai redusa decat estimarea FMI de 4%, ca urmare a programelor guvernamentale de investitii pentru sprijinirea constructorilor auto sau dezvoltarea infrastructurii.
 
FMI: Suntem gata sa relaxam conditiile fiscale pentru Romania, Letonia si Ungaria
Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale ale programelor de finantare incheiate cu state mambre ale Uniunii Europene (UE), respectiv Romania, Letonia si Ungaria, in urma inrautatirii situatiei economice, a declarat pentru Reuters un consilier al Fondului. In situatia Romaniei, unde Produsul Intern Brut (PIB) a scazut peste asteptari, cu 6,4% in primul trimestru, revizuirea conditiilor din acordul cu FMI depinde de evolutia economica, a spus consilierul Anne-Marie Gulde-Wolf. „Daca s-a schimbat climatul (economic - n.r.) mondial, mai degraba decat politicile, atunci trebuie sa reevaluam programele", a afirmat oficialul FMI prezent la reuniunea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare desfasurata vineri si sambata la Londra. Autoritatile romane au convenit cu reprezentantii FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 mld. euro si asupra unui pachet total de finantare externa de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD in valoare de 19,95 mld.euro. Acordul presupune mai multe conditionalitati privind reformele structurale si tinte obligatorii de indeplinit de catre autoritatile romane privind indicatorii macroeconomici. Mediafax
Cititi mai multe despre evolutia economiilor est-europene in primul trimestru in pagina 20



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24