Eveniment

Efectele plecării Nokia de la Jucu: investiţii blocate, preţurile caselor s-au prăbuşit

Efectele plecării Nokia de la Jucu: investiţii blocate, preţurile caselor s-au prăbuşit

Foto AFP

Autor: Laurentiu Cotu

25.05.2012, 00:06 3224

Efectele plecării Nokia din România sunt puternic resimţite atât macro, cât mai ales la nivel local. Investiţiile s-au blocat, preţurile caselor şi terenurilor s-au prăbuşit, iar şomerii îşi caută locuri de muncă.

Anual Primăria Jucu încasa circa jumătate de milion euro din taxele plătite de Nokia, bani care reprezentau până la 30% din bugetul anual al primăriei, conform reprezentanţilor instituţiei din Jucu. Aceşti bani au fost investiţi în alimentarea cu apă a localităţii, asfaltarea drumurilor comunale, construirea unui centru medical, a unor locuri de joacă pentru copii sau în modernizarea sediului primăriei. O parte dintre aceste investiţii au fost finalizate, însă majoritatea proiectelor stagnează din lipsă de fonduri, în condiţiile în care după plecarea Nokia nu a mai venit la Jucu niciun alt investitor. Astfel, odată cu plecarea Nokia, autori­tă­ţile din Jucu au rămas cu asfaltarea şi canalizarea neterminate, însă au totuşi un dispensar şi o şcoală nouă.

În Nokia Village, proiectul iniţial al finlandezilor, ar fi trebuit să apară un cartier rezidenţial cu piscine, terenuri de sport, supermarketuri şi hoteluri de 5 stele. De-a lungul celor trei ani, cât a ţinut investiţa Nokia de la Jucu, au început să se ridice blocuri, iar străinii au şi cumpărat o parte din apartamente, cu 27.000 de euro bucata, potrivit unui reportaj realizat în localitatea Jucu de Pro TV. Constructorii au renunţat însă la proiecte încă de anul trecut şi au lăsat clădirile nefinisate.

În prezent, la Jucu toată lumea vinde. Case noi, ridicate în 2007 şi 2008, se dau acum şi cu 40.000 de euro, iar proprietarii de teren ar vrea să dea timpul înapoi. După creşterea spectaculoasă din 2008, când un metru pătrat se vindea şi cu 100 de euro, acum preţurile au coborât sub 10 euro.

În 2007, înainte de sosirea Nokia, un metru pătrat de teren se vindea cu 10-15 euro, iar în 2008 preţurile au explodat. Atunci se vindea un metru pătrat cu 70 de euro. În 2009-2010 preţul a urcat din nou, la 100 euro pentru un metru pătrat de teren. În 2011 preţurile au coborât la 30-40 de euro pe un metru pătrat de pământ, iar astăzi se vinde cu 5 euro.

Rămâne de văzut în continuare cum vor umple autorită­ţile locale, mai ales autorităţile administrative centrale, golul lăsat de plecarea Nokia. O speranţă există totuşi în investiţiile anunţate pentru acest an de companiile Bosch şi De'Longhi.

Italienii de la De'Longhi au preluat deja fostele hale ale Nokia şi vor investi 30 mil. euro la Jucu într-o fabrică de electrocasnice, iar grupul german Bosch a anunţat o investiţie de 77 mil. euro într-o unitate de producţie construită de la zero în parcul Tetarom III din localitatea clujeană.

Planurile noilor investitori sunt ambiţioase şi prevăd recrutarea în total a circa 3.000 de oameni pentru unităţile din Jucu, în momentul finalizării proiectelor. Aceste locuri de muncă apar, în contextul în care peste 2.000 de oameni au rămas fără loc de muncă odată cu plecarea Nokia. Unii şi-au gasit de lucru în străinătate, alţii sunt încă şomeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO