Eveniment

Expatii romani au trimis acasa 1,3 mld. euro in decembrie

20.02.2007, 19:42 14

Romanii plecati la munca in strainatate au trimis in tara aproape 1,3 miliarde de euro in luna decembrie, fata de media lunara de 320 de milioane de euro a primelor 11 luni din anul trecut. Fata de luna decembrie 2005, remiterile din ultima luna a anului trecut au fost aproape triple. Astfel, remiterile romanilor au ajuns la un nou record istoric, de 4,8 miliarde de euro la nivelul intregului an, cu 31% mai mult decat in 2005, conform datelor Bancii Nationale.
Informatia se regaseste in balanta de plati a Romaniei, la capitolul transferuri curente nete, din care peste 90% reprezinta sumele repatriate de romanii din strainatate.
Publicarea acestor date a elucidat "misterul" aprecierii abrupte a leului din ultima luna a anului trecut, pe care analistii o puneau pe seama unor intrari speculative de capital inaintea integrarii Romaniei in UE. In luna decembrie 2006, cursul a scazut de la 3,49 de lei pentru un euro (media lunii noiembrie) pana la un minim de 3,36 de lei, stabilizandu-se apoi la o medie de 3,41 lei pentru un euro in decembrie. Leul nu a fost singura moneda din regiune care s-a apreciat masiv in ultima luna a anului trecut, zlotul polonez si forintul maghiar avand evolutii asemanatoare de curs.
Astfel, cei care au contribuit decisiv la aprecierea leului au fost romanii plecati la munca in strainatate, care au suplimentat celelalte intrari de lichiditati din economie. Per total, luna decembrie a adus intrari de valuta de 3,8 miliarde de euro, fata de media lunara de 3,2 mld. euro a primelor 11 luni. Cu alte cuvinte, intrarile mai mari de capital au presat catre o apreciere a leului, care s-a intors pentru cateva zile la niveluri comparative cu cele din 2002.
"Aprecierea leului din decembrie anul trecut se datoreaza in proportie de cel mult o treime banilor trimisi de romanii din strainatate", estimeaza Florin Citu, economist-sef al ING Bank. El spune ca restul de doua treimi a fost furnizat de intrarile speculative de capital, pe termen scurt, ale jucatorilor de pe piata valutara. In acelasi timp, investitiile straine au atins si ele un record in 2006, fiind, alaturi de remiteri, elemente de compensare a deficitului comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO