Eveniment

Farmville de Bucureşti. Cum să ai grijă de arbori reali printr-un software care a scanat toţi cei 1.717.339 de copaci ai Capitalei. Vezi aici cât a durat identificarea fiecărui copac

Orice bucureştean poate „înfia“ un arbore pe care să-l urmărească online

Orice bucureştean poate „înfia“ un arbore pe care să-l urmărească online

Autor: Andreea Mioara Neferu

24.06.2011, 00:07 2456

Capitala are în prezent 1,7 mili­oane de arbori pe spaţiilepu­blice, la care se adaugă 400.000 de alţi copaci pe domeniilepri­vate, potrivit primului recensă­mânt al spaţiilor verzirealizat în Bucureşti, dar şi la nivel naţional.

Orice bucureştean va putea consulta evi­denţa arborilor şi aspaţiilor verzi din Capitală şi va putea sesiza administraţiilorpublice ar­borii cu probleme prin intermediul unui sisteminformatic ce urmează să fie imple­mentat de Primăria MunicipiuluiBucureşti.

Este pentru prima oară când primăria comandă un astfel derecensământ. Practic, fiecare arbore va fi numerotat şi identificatîn funcţie de zece caracteristici, printre care poziţie, stare,vârstă, specie sau dimensiuni.

Potrivit acestui recensământ, care poartă numele de CadastrulVerde al Capitalei, nu­mărul de arbori a crescut cu aproape 50% înulti­mele două decenii, de la 1,1 milioane în 1988 la 1,7 milioaneîn 2010. Cea mai mare parte a arborilor se regăseşte în parcuriledin Bu­­cureşti. Parcul Cişmigiu, spre exemplu, con­centrează 3.170de arbori, dintre care ma­jori­tatea coniferi, iar 10% dintre cei156 de arbori ocrotiţi din Capitală se regăsesc în acest parc.

Cel mai împădurit sector din Capitală este sectorul 1,unde numărul de arbori a crescut cu peste 60% din 1988 până anultrecut, până la peste 555.000. Toate sectoarele Bu­cureştiului auînregistrat un avans al numărului de arbori, cu excepţia sectorului2, unde sunt cu 4.000 mai puţin arbori decât în urmă cu peste 20 deani, potrivit Cadastrului Verde al Capitalei, realizat de firmeleTheotop, Blo­minfo, Geoter Proiect şi Cornel & CornelTopoexim.

Cadastrul, care urmează să fie prezentat astăzi, mai arată că lafinalul lui 2010 existau 0,88 arbori pe cap de locuitor înCapitală, în condiţiile în care recomandarea Uniunii Euro­peneprivind acest indicator este de 3.

Oraşul Sheffield din Marea Britanie, spre exemplu, consideratunul dintre cele mai verzi din Europa, are circa 5 arbori perlocuitor, potrivit spinsheffield.com.

"Nu stăm chiar atât de rău la capitolul arbori şi spaţii verzi,însă în general ne place să ne autoflagelăm. Chiar dacă suntemdeparte de recomandarea UE la arbori, cel puţin în ceea ce priveştesuprafaţa de spaţii verzi per locuitor, suntem destul de aproape decerinţele europene", spune Valeriu Manolache, director general alTheotop, una dintre firmele care

s-au ocupat de Cadastrul Verde. Astfel, media pe Bucureşti estede 23,21 metri pătraţi de spaţii verzi per locuitor, în condiţiileîn care, până la finalul lui 2013, Bucureştiul va trebui să aibă 26de metri, potrivit cerinţelor europene.

"Discuţiile privind dispariţia spaţiilor verzi sunt relativneîntemeiate, mai degrabă ar trebui să fim preocupaţi de obiectivulde a creşte suprafaţa lor", explică Manolache.

Cadastrul Verde monitorizează doar spa­ţiile verzi şi arborii depe domeniul public, însă Ma­no­la­che estimează că ar mai existaîncă aproa­pe 400.000 de arbori şi pe domeniile private dinCapitală. În ultimii 20 de ani, supra­feţele cu spaţii verzi aufluctuat puternic, numai în ultimii patru ani acestea dublându-sepractic, până la 4.512 ha în 2010. "Dacă în 2006 existau 1.862 hade spaţii verzi (excluzând par­curile şi grădinile - n.red.), în2010 am ajuns la 4.512 ha. Nu au apărut spaţii noi, singuraexpli­caţie privind acest fenomen fiind faptul că da­tele raportatede adminis­traţiile locale către Insti­tutul de Statistică au fosteronate", spune Manolache. Reprezentanţii Direcţiei de Mediu aPrimăriei Municipiului Bucureşti nu au putut fi contactaţi până laînchiderea ediţiei pentru a comenta asupra strategiilor de creşterea nu­mărului de arbori şi a spaţiilor verzi, precum şi asupramodului în care vor folosi acest Cadastru Verde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO