După o pauză de mai bine de un an, România revine astăzi pepiaţa internaţională de capital cu prima emisiune de titluri îneuro din programul de finanţare externă de 7 mld. euro.
În această dimineaţă ar urma să fie deschis "registrul"electronic pentru cererile de subscriere din partea investitorilorinteresaţi de titlurile româneşti, în funcţie de acestea fiindstabilit preţul final.
Surse de pe piaţa financiară afirmă că roadshow-ul de prezentarea programului de finanţare început luni la Londra a decurs bine,iar conjuctura se dovedeşte foarte favorabilă: CDS-urile pentruRomânia (costul asigurării contra riscului de default) scăzuserăieri sub pragul de 230 de puncte de bază, cu circa 130 de punctemai jos faţă de nivelul din septembrie 2010.
Pe de altă parte, agenţia americană de ratingStandard&Poor's a confirmat ieri calificativul de ţară BBĂ,aflat sub pragul aferent investiţiilor cu risc scăzut, cuperspectivă stabilă. În aceste condiţii, titlurile cu maturitateade cinci ani ar putea fi plasate la o dobândă situată în jurul a5,2 - 5,3% pe an, potrivit unor estimări de pe piaţă, ceva mai suscomparativ cu 5% la emisiunea din martie 2010, în valoare de 1 mld.euro.
Société Générale şi Erste Group, băncile cu cele mai mariexpuneri pe titluri de stat româneşti, se ocupă de administrareaprogramului şi de prima emisiune care urmează să fie lansatăastăzi.
Analiştii se aşteaptă ca România să poată strânge de pe piaţăcel puţin un miliard de euro, interesul din partea investitorilorfiind ridicat, inclusiv din partea celor locali.
Cel puţin pentru moment, problema instabilităţii politicegenerate de discuţiile interminabile privind postul de premier -care fusese invocată de către investitori pe parcursul primăverii -a fost "acoperită" prin îngheţarea speculaţiilor la nivelpublic şi prin mai multe semnale de confirmare a lui Emil Boc."Unul dintre motivele întârzierii ieşirii pe piaţă a fost tocmaiaceastă chestiune politică, însă lucrurile s-au liniştit acum şis-a creat un moment propice lansării emisiunii de titluri", afirmăsurse de pe piaţă.Interesul pentru titlurile emise de Finanţe îneuro vine şi de la investitori locali.
Aceasta este şi explicaţia găsită ieri de analiştii Erstepentru evoluţia divergentă a cursului leu/euro faţă de cotaţiileCDS-urilor: în timp ce CDS-urile au continuat să scadă spre pragulde 220 de puncte de bază, leul a continuat să se deprecieze înraport cu euro, cursul urcând la peste 4,17 lei/euro, cu 1% mai susfaţă de nivelul de vineri. Potrivit acestei ipoteze, investitoriiar fi strâns euro pentru a avea astăzi mai multe lichidităţi săcumpere titluri, altminteri îmbunătăţirea percepţiei de riscreflectată de CDS-uri fiind în contradicţie cu slăbirea leului dupăo perioadă mai lungă de apreciere.
De altfel, percepţia de risc s-a ameliorat la nivelulîntregii regiuni în ultimele zile, cea mai mare scădere aCDS-urilor fiind înregistrată de Ungaria, fără a ajunge însă dinurmă România."Emisiunea de obligaţiuni a României ar trebui sămeargă bine, iar apetitul sporit din partea investitorilor globalipentru titluri ale statelor din Europa Centrală şi de Est, în eurosau dolari, persistă", a declarat Peter Attard Montalto, economistla Nomura International, citat de Bloomberg. Luna viitoare vine unvârf de plată de circa 2,4 mld. €, care ar urma să fie susţinutinclusiv din banii atraşi prin emisiunea de azi.
Cel puţin pentru moment, problema instabilităţii politicegenerate de discuţiile interminabile privind postul de premier -care fusese invocată de către investitori pe parcursul primăverii -a fost "acoperită" prin îngheţarea speculaţiilor la nivel public şiprin mai multe semnale de confirmare a lui Emil Boc. "Unul dintremotivele întârzierii ieşirii pe piaţă a fost tocmai aceastăchestiune politică, însă lucrurile s-au liniştit acum şi s-a creatun moment propice lansării emisiunii de titluri", afirmă surse depe piaţă.
Interesul pentru titlurile emise de Finanţe în euro vine şi dela investitori locali. Aceasta este şi explicaţia găsită ieri deanaliştii Erste pentru evoluţia divergentă a cursului leu/euro faţăde cotaţiile CDS-urilor: în timp ce CDS-urile au continuat să scadăspre pragul de 220 de puncte de bază, leul a continuat să sedeprecieze în raport cu euro, cursul urcând la peste 4,17 lei/euro,cu 1% mai sus faţă de nivelul de vineri. Potrivit acestei ipoteze,investitorii ar fi strâns euro pentru a avea astăzi mai multelichidităţi să cumpere titluri, altminteri îmbunătăţirea percepţieide risc reflectată de CDS-uri fiind în contradicţie cu slăbirealeului după o perioadă mai lungă de apreciere. De altfel, percepţiade risc s-a ameliorat la nivelul întregii regiuni în ultimele zile,cea mai mare scădere a CDS-urilor fiind înregistrată de Ungaria,fără a ajunge însă din urmă România.
"Emisiunea de obligaţiuni a României ar trebui să meargă bine,iar apetitul sporit din partea investitorilor globali pentrutitluri ale statelor din Europa Centrală şi de Est, în euro saudolari, persistă", a declarat Peter Attard Montalto, economist laNomura International, citat de Bloomberg. Luna viitoare vine unvârf de plată de circa 2,4 mld. €, care ar urma să fie susţinutinclusiv din banii atraşi prin emisiunea de azi.