Eveniment

Finanţele împrumută în decembrie 3 mld. lei

Finanţele împrumută în decembrie 3 mld. lei

Autor: Marius Oncu

03.12.2015, 00:03 132

Ministerul Finanţelor anunţă că va lua în decembrie de pe piaţa internă 3 miliarde de lei, ceea ce ar urca totalul pentru acest an la 38,9 miliarde de lei, în scădere cu 15,4% faţă de anul anterior, când a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde lei şi 928,7 milioane euro).

Finaţele au anunţat că în decembrie intenţionează să împrumute de pe piaţa internă 2,7 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor principale, în timp ce pentru sesiunile suplimentare, unde condiţiile de atragere a banilor sunt cele stabilite în licitaţiile de referinţă, anticipează 330 milioane de lei, potrivit prospectului de împrumut publicat de minister.

În primele 11 luni ale anului Finanţele au împrumutat de pe piaţa internă 35,9 miliarde de lei.

La totalul de 38,93 miliarde de lei pentru acest an se adaugă fondurile de 2 miliarde de euro obţinute de stat la finele lunii octombrie de pe pieţele externe prin vânzarea de obligaţiuni în cadrul a două emisiuni. Astfel, statul a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde de euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 milioane euro.

Ministerul Finanţelor a anunţat la începutul acestui an că vrea să împrumute în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, fonduri care urmau să fie suplimentate cu maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale. În cea mai mare parte, aceste fonduri au fost necesare pentru a acoperi scadenţe planificate de 28,1 miliarde de lei, din care 24,2 mld. lei pentru împrumuturile în lei şi 3,9 mld. lei pentru cele în valută.

Anul trecut, statul a împrumutat de pe piaţa internă 41,9 mi­liarde de lei, dar şi 928,7 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat în euro. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO